Sanıkların "tatbikat yalanını" bilirkişi çürüttü

Sanıkların "tatbikat yalanını" bilirkişi çürüttü

Bilirkişi emekli Yarbay Mert: - "15 Temmuz gecesi, darbeciler gerçek mühimmat ve araçlarla sokağa çıkıp ülke yönetimini ele geçirmeye çalıştı. Her şey bu kadar açık ve net. Asker bir kişi için bunun bir darbe girişimi olduğunu bilmemek, fark etmemek mümkü

ANKARA (AA) - TANJU ÖZKAYA - Bilirkişi emekli Yarbay Halil Mert, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yargılamalarda sanıkların, "tatbikat" kapsamında kışlalardan ayrıldıkları iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Sanıkların iddia ettiği gibi yaptıkları tatbikatsa, Genelkurmay Başkanlığı seviyesinde planlanması gereken bu kadar kapsamlı faaliyetin kararı nerede? FETÖ'cüler dışındaki birlik komutanlarının bile haberinin olmadığı böyle bir faaliyet tatbikat değil, darbe girişimidir." dedi.

Bazı darbe girişimi davaları için bilirkişi raporlarının hazırlanmasında yer alan Mert, AA muhabirine, darbe davası sanıklarının savunmalarında sıklıkla dile getirdikleri "tatbikat" kavramı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Darbe girişiminin asıl amacının Türkiye'nin işgaline zemin hazırlamak olduğuna dikkati çeken Mert, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkomutan sıfatıyla halkı alanlara çağırmasıyla cuntanın hain emeline ulaşamadığını söyledi.

Halkın darbecilere karşı tarihi bir zafer elde ettiğini hatırlatan Mert, bu direnişin uzun yıllar dünya demokrasi tarihindeki yerini koruyacağını ifade etti.

Darbenin püskürtülmesinden sonra ülke genelinde başlayan yargılama sürecinin titizlikle devam ettiğini söyleyen Mert, darbe girişimi davalarını yakından izlediğini kaydetti.

Takip ettiği duruşmalardaki sanıkların büyük bir kısmının askeri kavramlarla mahkeme heyetini yanıltmak istediğine işaret eden Mert, sanıkların "tatbikat kapsamında kışla dışına çıkarıldıklarına" ilişkin iddianın bunların başında geldiğini aktardı.

- "Tatbikat için sivillerin yaşam alanları tercih edilmez"

Tatbikatların mülki idari amirlerinin bilgisinde önceden planlanan faaliyetler olduğuna dikkati çeken Mert, "Tatbikat için sivillerin yaşam alanları tercih edilmez. Tatbikatların ne zaman, nerede, hangi amaçla ve nasıl yapılacağı detaylarıyla belirlenir, birliklerin hangi seviyede katılacağı tespit edilerek ilgili yerlere iletilir. Başka bir ifadeyle 'Hadi bugün tatbikat yapalım' gibi absürt bir işleyiş söz konusu değildir." diye konuştu.

Tatbikatların mevcut harekat planlarının denenmesi ve bu süreçte tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için yapıldığını anlatan Mert, bu şekilde birliklerin harbe hazırlık seviyeleri ile personelin motivasyonunun yüksek tutulmasının amaçlandığını ifade etti.

- "Tatbikat değil, darbe girişimidir"

Birlik içinde dar kapsamda eğitim amaçlı tatbikatların olabileceğini, bu uygulamanın da yönerge ve talimatlarda belirtilen sınırlarda yapılabileceğini bildiren Mert, şöyle devam etti:

"15 Temmuz gecesi, darbeciler gerçek mühimmat ve araçlarla sokağa çıkıp ülke yönetimini ele geçirmeye çalıştı. Her şey bu kadar açık ve net. Bunun bir darbe girişimi olduğunu bilmemek, fark etmemek mümkün değildir. Bu durum için 'tatbikat' kılıfını uydurmak da aynı şekilde gerçeklikle bağdaşmayacaktır. Tankların Meclis'e yürüdüğü, işgal ordusu gibi köprülerin tutulduğu, uçakların halkın üzerine bomba yağdırdığı, piyadelerin kamu kurumlarını silah zoruyla ele geçirmeye çalıştığı, buna karşı çıkan halkın ise şehit edildiği bir tatbikat mı olur?

Sanıkların iddia ettiği gibi yaptıkları tatbikatsa, Genelkurmay Başkanlığı seviyesinde planlanması gereken bu kadar kapsamlı faaliyetin kararı nerede? FETÖ'cüler dışındaki birlik komutanlarının bile haberinin olmadığı böyle bir faaliyet tatbikat değil, darbe girişimidir. Darbe sanıkları 'tatbikat' yalanına sarılıp mahkemeleri aldatacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar."

Tatbikatlara araçlara mühimmat yüklenemeyeceğine ilişkin kesin emir olduğunu belirten Mert, "Atışlı tatbikatların da alanları bellidir. Oraya giden mühimmat da silahlara yüklenmez. Emniyet açısından birlikten ayrı gönderilir. Özetle, FETÖ'cü hainler tatbikat iddialarına çocukları bile inandıramazlar." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :