Sanıkların ortak savunması "tatbikat vardı"

Sanıkların ortak savunması "tatbikat vardı"

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin 534 kişi hakkında açılan davaya sanık savunmalarıyla devam edildi- Farklı rütbedeki sanıklar, evlerinde bulundukları sırada tatbikat yapılacağı gerekçesiyle karargaha

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümü, sanık eski uzman erbaş Cüneyt Akbuğa'nın savunmasıyla başladı.

Akbuğa, 15 Temmuz'da içtima alanında Binbaşı Fedakar Akça'nın gün içerisinde tatbikat olacağını, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in de denetlemek için geleceğini söylediğini aktardı.

Yüzbaşı Recep Karabayır'ın kendisinin de aralarında bulunduğu rütbelileri yanına çağırarak tatbikatla ilgili bilgi verdiğini, ayrıca herkesin cep telefonlarının açık olmasını istediğini ifade eden Akbuğa, daha sonra mesai bitimine kadar rutin işleri yaptığını söyledi.

Üsteğmen Hakan İnanç Bıçaksız'ın WhatsApp grubuna görev listesini gönderdiğini kaydeden Akbuğa, buna göre 1 No'lu nizamiyede görevlendirildiğinin bilgisini aldığını belirtti.

Evinde bulunduğu sırada tatbikat alarmı verildiğini, birliğine katılması için arandığını savunan Akbuğa, "Alarm verildiği zaman her zamanki gibi kamuflajlarımızı giyip silahlıktan tüfek ve kompozit başlık ile hücum yeleği alarak bölüğün önündeki iki bina arasına gittik. Burada bizi üsteğmen Hakan İnanç Bıçaksız karşıladı." dedi.

Belirlenen görev yerine gittiğini, burada darbe girişimine destek verecek herhangi bir eylemde bulunmadığını iddia eden Akbuğa, "Emir komuta zinciri içinde hareket ettik, günlük rutin bir mesai gibi, emniyet görevi olduğu için nöbet yerimi terk etmem söz konusu değildi. Beni değişecek kişi gelmeyince 48 saat nöbette kaldım. Olaydan 20 gün sonra tutuklandım." diye konuştu.

- "Araçlar birlik dışına çıkmayacaktı"

Sanık eski ulaştırma şube müdürü yüzbaşı Olcay Duman da ulaştırma biriminde görevli olup da darbe suçlamasıyla yargılanan iki kişiden biri olduğunu belirterek, iddianamedeki suçları işlemediğini savundu.

Darbe girişimine yönelik araştırmaların yapılması için oluşturulan kurulda 20 gün görev yaptığını aktaran Duman, asıl darbecilerin bulunması için yoğun çaba harcadığını öne sürdü.

Nöbetçi subay olduğu 9 Temmuz'da sanık eski muhafız alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın kendisinden araç ve sürücüleri hakkından detaylı bilgiler edindiğini belirten Duman, "Barış, ayaküstü benden bilgi aldı. Beştepe'ye yönelik bir terör saldırısına karşı daha önce tatbikat yapılıp yapılmadığını sordu. Böyle bir tatbikat yapılmadığını söyleyince Barış, 'Büyük bir eksiklik, ilerleyen günlerde buna ilişkin bir tatbikat yapalım' dedi." ifadelerini kullandı.

Kısa bir süre sonra Barış'ın tatbikatta kullanılacak araçların birlik dışana çıkmayacağını, sadece personelin hazırlanma süresinin ölçüleceğini söylediğini iddia eden Duman, Barış'ın emriyle araçlara ilişkin hazırlık aşamasını Yarbay Ekrem Kılıç ile yürüttüklerini anlattı.

14 Temmuz'daki içtimada tatbikata ilişkin askerlere bilgi verdiğini belirten Duman, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'da sabah sıralarında daha önce bana verilen idari tahkikatla ilgili bir dosyayı tamamladığım için imzaya sunmak üzere alay komutanının makamına gittim. Dosyayı imzaladıktan sonra Barış, 'Olcay gel yapacağımız tatbikatla ilgili araçların yerlerini göstereyim sana' diyerek beni alay içerisindeki kent balkon bölgesi, botanik park bölgelerinde tek tek hangi araçların nerede olacağını ve sayılarını anlattı. Bizim bir planlama yapmamız gerek kalmadan kendisinin bu planlamayı yaptığını anladım, fakat tatbikat yapılacağını söylediği için şüphe duymadım."

- "Kışlada kaos görüntüsü vardı"

Evde bulunduğu sırada telefonla aranarak tatbikatın başladığını, birliğe gelmesi için emir aldığını ifade eden Duman, kışlaya geldiğinde kaos görüntüsünün hakim olduğunu söyledi.

Önceden belirlenen araçları, çok kısa sürede muhafız alayının önüne götürdüklerini belirten Duman, bu sırada tatbikat kapsamında seri hareket ettikleri için ödüllendirileceklerini düşündüklerini dile getirdi.

Muhafız alayında bulundukları sırada binbaşı Fedakar Akça'nın yanına gelerek Genelkurmay nizamiyesine nereden gidildiğini soruduğunu bildiren Duman, bunun üzerine kuzey nizamiyeden giriş yapıldığı karşılığını verdiğini belirtti.

Televizyonda darbe girişimine ilişkin açıklamaları izleyince gerçek durumu fark ettiğini savunan Duman, yanındaki bir rütbeliyle cuntada yer almayacaklarına dair karar aldıklarını öne sürdü.

TRT ve Genelkurmay Başkanlığına götürülen askerleri aramaya başladıklarını anlatan Duman, hamile eşinin rahatsızlandığının haberini aldıktan sonra evine gittiğini, sabaha kadar konumunu koruduğunu savundu.

- "Ağaçların arkasına saklandık"

Sanık eski uzman erbaş Adem Doğan da tatbikat yapılacağı gerekçesiyle karargaha çağırıldığını ifade etti.

Telsizden geçilen uzun bir anonsun dikkatini çektiğini belirten Doğan, "Ordunun yönetime el koyduğunu duydum, ancak sıkıyönetime ilişkin bir bilgi geçti mi, emin değilim." dedi.

Telsiz anonsundan sonra durum değerlendirmesi yapmak için garaj bölgesine geçtiğini, ancak burada kimseyi bulamadığını savunan Doğan, karargah binasına geldiği sırada Barış ile özel kuvvetler mensubu bir albayın konuştuğunu gördüğünü ifade etti.

Doğan, "Barış ile ÖKK'lının konuşması bitince bir cesaret 'Komutanım ne oluyor?' dedim. O da 'Yok, yok' dedi. Emrinin olup olmadığını sorunca ÖKK'lıları göstererek arkadaşlarınıza yardımcı olun dedi." diye konuştu.

Bu sırada askerlerden ilginç haberler aldığını belirten Doğan, olağandışı bu durumdan etkilenmemek için yanına aldığı erlerle ağaçların arkasına saklandıklarını kaydetti.

Darbecilerden şikayetçi olduğunu belirten Doğan, "Bu dünyada, adaletin bunlara vereceği her türlü cezanın yeterli olmayacağını düşünüyorum. O çocukların gözyaşlarında boğulsunlar. Mahkemenin vereceği kararı bir an önce bekliyoruz." dedi.

1960 ve 1980'deki askeri darbelerden mağdur olmuş bir ailenin ferdi olduğunu savunan Doğan, "Bizden darbeci ve hain çıkmaz." diyerek savunmasını tamamladı.

- "Darbe girişimin internetten öğrendim"

Sanık eski uzman çavuş Özkan Akışık da tatbikat alarmına yönelik personel listelerinin hazırlandığını, ancak tatbikat tarihinin söylenmediğini ifade ederek, bölük komutanı Recep Karabayır'ın alarm kodunun "pars" olduğunu söylediğini aktardı.

15 Temmuz'da nizamiyede nöbetçi olduğunu kaydeden Akışık, özel kuvvetlerden gelen bir timi nöbetçi amirinin emriyle alaya aldığını anlattı.

İnternetten darbe girişimini öğrendiğini ve birlikten bazı personelin TRT'ye gittiğini öğrendiğini dile getiren Akışık, yarbay Ahmet Hatip'in telsizden emir komutayı devraldığı anonsunu geçerek, alay komutanı Barış'ın emirlerine uyulmaması emrini verdiğini bildirdi.

Darbe girişiminden daha önceden haberdar olmadığını ve darbeye ilişkin faaliyetlerde yer almadığını öne süren Akışık, üzerine atılı "FETÖ üyeliği" suçlamasını kabul etmediğini belirterek, tahliye talebinde bulundu.​

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :