Samsun'da KBRN tatbikatı

Samsun'da KBRN tatbikatı

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında 213 personel ve 30 araçla, gerçek kimyasallar kullanılarak Samsun Limanı'nda Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer tatbikatı yapıldı- Radyoaktif "Sezyum 137" maddesi ile kimyasal sis bombasının kullanıldığı tatbik

SAMSUN (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, gerçek kimyasallar kullanılarak Samsun Limanı'nda Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) tatbikatı gerçekleştirildi.

Samsun Limanı gümrük sahasında AFAD Samsun Arama ve Kurtarma Birliği koordinasyonunda, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında yapılan tatbikatta, 18 kurumdan 213 personel, 30 araç ve Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı botları görev aldı. 

Programda 3 ayrı senaryo uygulandı. İlk senaryoda Samsun Valiliğine gönderilen bir paketin gümrük sahasında PTT elemanlarınca kontrol edilmesi esnasında yere düşmesiyle içinden kimyasal toz ortaya çıkması, ikinci senaryoda valiliğe gönderilen kimyasal maddenin tır içinde patlaması ve biri ağır 3 kişinin yaralanması, üçüncü senaryoda da gümrük sahasına gemi ile getirilen bir otomobilin içinde radyoaktif "Sezyum 137" tespit edilmesi canlandırıldı.

Tatbikatta, gümrük muhafaza ekipleri, peş peşe yaşanan bu olaylar karşısında AFAD ekiplerine haber verdi. Olay yerine kısa sürede gelen AFAD ile 17 kurumun ekipleri, Samsun Limanı'nı deniz, kara ve havayolu trafiğine kapattı. Ardından gümrük sahasında KBRN ekipleri, kimyasal ve biyolojik ölçümler yaptı. Ölçümler sonucunda gümrük sahası içinde yüksek miktarda kimyasal ve biyolojik madde tespit edildi. İlk olarak yaralılar dezenfekte edildikten sonra özel kıyafet giydirilerek, çevrede konuşlandırılan UMKE ekiplerine teslim edildi. Ardından gümrük sahası özel kimyasal maddelerle temizlendi.

Son olarak da otomobil içinde bulunan "Sezyum 137" maddesi özel bir kutuya konularak analiz yapılması için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na teslim edildi.

- AFAD Başkan Yardımcısı Danacı

AFAD Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Danacı, basın mensuplarına, sadece doğal afet riskleriyle değil aynı zamanda insan kaynaklı doğal afet riskleriyle de yaşamak zorunda olduklarını söyledi.

Bu tür durumlarla ilgili tedbirleri önceden aldıklarını belirten Danacı, şöyle devam etti:

"Çünkü artık biliyoruz ki afetler özellikle büyüyen ve gelişen ekonomilerde ciddi manada büyük risk oluşturmakta ve sürdürülebilir kalkınmanın önünde en büyük tehlike olarak durmaktadır. Bu yüzden afetlere öncesinden hazırlanmak, risk azaltma çalışmalarına yoğunluk vermek artık tüm dünyada gelişen bir trend. Ülkemizde artık afet olduktan sonra yara sarma ve iyileştirme üzerine değil, afet olmadan önce risk azaltma ve hazırlıklarına ağırlık verilmektedir. Bugünkü tatbikat da bu hazırlık ve risk boyutunda yapılan bir çalışma. Afetler olmadan tedbirini almanız, ilgili kurum ve kuruluşların rol ve senaryosunu belirlemek açısından önemli."

Afet esnasında birçok kurum ve sivil toplum kuruluşlarının farklı görevleri olduğuna dikkati çeken Danacı, şunları kaydetti:

"Afetlerde senkronize şekilde hareket edilmesi gerekiyor. Olası bir afet durumunda yapılması gerekenleri önceden belirlemek için yapılan bir tatbikattır. Tatbikatta gerçek maddeler kullanılmaktadır. Bu tatbikatları ilk olarak Samsun'dan başlatıyoruz ve tüm ülke genelindeki gümrüklerde de devam ettireceğiz. Malumunuz çok kısa süre önce kamuoyunda 'sarı toz' olarak bilinen maddeler konsolosluklarımıza gönderildi ancak içinde bir şey çıkmayan tozla alakalı birtakım gelişmeler yaşandı. Orada kurumlarımız görevler aldı. Bunu düşündüğümüzde bir riskin içindeyiz aslında. Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer tehlikeye karşı tedbirler alınacak. Bundan sonraki tatbikatımız da Mersin'de yapılacak." 

Öte yandan AFAD'ın, tatbikat kapsamında, gümrük sahalarının KBRN tehditlerinden uzak tutulabilmesi için 26 şehirden 146 personele de KBRN eğitimi verdiği bildirildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :