Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kimdir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kimdir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kimdir? Sağlık Bakanı olan Fahrettin Koca nereli? Sağlık Bakanı olan Fahrettin Koca'nın uzmanalık alanı nedir? Sağlık Bakanı olan Fahrettin Koca'nın ailesi.. Koronavirüs Bilim Kurulu ne zaman kuruldu?

Türkiye'nin Başkanlık Sistemi'ne geçişi sonrası TBMM dışından seçilen ilk Sağlık Bakanı olan Fahrettin Koca kimdir? Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 2 Ocak 1965’te Konya’nın Kulu ilçesine bağlı Ömeranlı mahallesinde dünyaya geldi.

Fahrettin Koca, ilk ve orta öğrenimini Konya'da, liseyi Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladı.

İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1988’de tamamlayarak tıp doktoru unvanını alan Fahrettin Koca, ihtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda tamamladı.

1995’te Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Fahrettin Koca, çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu.

Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı’nın (TESA) Kurucu başkanı olan Fahrettin Koca, aynı vakıf tarafından 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürütüyordu.

Fahrettin Koca’nın Türk Pediatri Kurumu, Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Derneği, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sağlık Meslek Komitesi, Özel Hastaneler Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) üyelikleri bulunuyor.

Fahrettin Koca aynı zamanda, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Eğitim Komitesi İş Konseyi Başkan Yardımcısı, Vakıf Üniversite Hastaneleri Derneği’nin Başkanı ve Hizmet İhracatçıları Birliği Sağlık Hizmetleri Komitesi Başkanı'dır.

Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2018 Türkiye Genel Seçimleri sonrasında Sağlık Bakanı olarak atandı.

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu ile kabul edilen değişiklikler neticesinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereği yapılan 2018 Türkiye genel seçimleri sonrasında tarihinde ilk kez tamamı TBMM üyesi olmayan kişilerden oluşan Bakanlar Kurulu'na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sağlık Bakanı olarak atanmıştır. 10 Temmuz 2018 günü yemin ederek göreve başlamıştır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aile doktoru olarak da tanınıyordu.

Göreve geldiği günden bu yana art arda gelen felaketler, Elazığ depremi sonrası bölgede yaptığı özverili çalışmalar ve son olarak da koronavirüs salgını ile bakanlık için ne kadar isabetli bir tercih yapıldığını ortaya koyan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye vatandaşlarının teveccühünü kazandı.

Koca, 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Hubey eyaletinin Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünya dengelerini değiştiren koronavirüs salgınına karşı önlem almak için 10 Ocak 2020’de Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nu kurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlığını yürüttüğü Koronavirüs Bilim Kurulu, enfeksiyon, mikrobiyoloji, viroloji, iç hastalıkları, yoğun bakım ve göğüs hastalıkları alanında üniversitelerde akademisyen olarak çalışan 31 tıp bilimcisinden oluşturuldu.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından koronavirüs hastalığının pandemi ilan edilmesinden önce bilim kurulunu oluşturması ve gereken önlemleri dünya daha ne olduğunu anlayamadan almaya başlaması içerideki hain mihrakların çok hoşuna gitmese de bütün dünyanın takdirini kazandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri le Ocak ayında kurulduğu günden bu yana her gün Ankara'da Sağlık Bakanlığı binasında 13.30'da toplanmakta, alınan kararlar kamuoyunda paylaşılmakta. Virüs salgını nedeniyle sürekli online toplantılarla da bir araya gelen kurul üyeleri üniversitelerdeki görevlerine devam etmekte. Kurul salgının etkilerinin kırılmasına yönelik mücadele kararlarını almakla beraber; sosyal medya, televizyon ve gazeteler aracılığıyla bilimsel olmayan bilgi ve öneriler konusunda vatandaşların doğru bilgilendirilmesini görevini de üstlenmekte.

İyi derecede İngilizce bilen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hale Koca ile evli ve dört çocuk babasıdır.

 

Etiketler :