Sabancı Konservatuarı açıldı
Açılışa Cumhurbaşkanının eşi Hayrünnisa Gül ve bazı bakanlar katıldı.
Sabancı Holding tarafından Selçuk Üniversitesi (SÜ) bünyesinde yaptırılan Dilek Sabancı Konservatuarı, düzenlenen törenle açıldı.
Açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Sabancı da katıldı.
SÜ Alâeddin Keykubat Yerleşkesi bünyesinde kurulan konservatuarın açılışında
konuşan SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, SÜ'nün Türkiye'nin en önemli kültür merkezlerinden birisi haline geldiğini belirterek, "Üniversite olarak ilk amacımız insana yatırım yapmaktır. Sabancı Holding de sanata ve sanatçıya yaptığı yatırımlarla ne kadar büyük bir kurum olduğunu kanıtlamıştır. Bu binayı yapması Sabancı ailesinden, içini doldurmak ise bizden" dedi.
Kült
ür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, Konya'ya geldiği zaman yitiğini bulmuş bir insanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, "Bu konservatuar binasında aradıklarımızı bulduğumuzu düşünüyorum. Konya Anadolu'nun ortasında unutulmuş vasfını yeniden kazanan bir kent haline geldi. Selçuk Üniversitesi ise, 30 yıllık genç bir üniversite olmasına rağmen birçok alanda ismini duyurabilen bir üniversite. Böyle tarihsel ve kültürel vasfı olan bir kentte bir konservatuarın olmaması büyük eksiklikti. Nasıl
başak buğdaya yakışıyorsa, bu kente bu üniversite, bu üniversiteye ise bu konservatuar çok yakışmış" şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, bazı şahsiyetlerin öldükten sonra bile yaşatıldığını ifade ederek, "Bazı insanlar önemli makamlara gelirler ama bu şahsiyetler ölünce makamları biter gider. Ama değerli insanlar gömülen define gibidir, asla değerinden bir şey kaybetmez. Önemli insan budur. Önemli insan sermayesini paylaşabilen insandır. Kiminin sermayesi parası, kiminin ise entellektüel birikimidir. Atatürk, 'Vatanını seven işini en iyi yapandır' der. İşte gerçek milliyetçilik budur. Milliyetçilik hamaset yapmak, laf söylemek değildir. H
erkes üzerine düşeni yaparsa bu ülkenin çehresi çok değişecektir. Türkiye'yi parlak geçmişinden daha parlak bir geleceğin beklediğini çok iyi biliyorum. Bu ülke kültürel bakımdan köklü bir ülke ama güzel sanatlar liseleri ve konservatuarlarda Türk musikisine yeterince yer verilmediğini düşünüyorum. Evrensel değerleri de benimseyeceğiz ama kendi değerlerimize de sahip çıkmalıyız. Küreselleşmeyi böyle özümsersek başarılı oluruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası, Klasik Batı Müziği'nden çeşitli parçalar seslendirdi. Törene katılanlar konserin ardından konservatuarı gezerek bilgi aldılar.