Rusya'da doğalgaz piyasasının liberalleşmesi ihracat iznine bağlı

Rusya'da doğalgaz piyasasının liberalleşmesi ihracat iznine bağlı

Rusya’nın doğalgaz ihracat iznini Gazprom dışındaki şirketlere de açmasının ancak 2018’den sonra mümkün olabileceği belirtiliyor

MOSKOVA (AA) - Rusya'nın, ülkedeki doğalgaz piyasasının liberalleşmesi için gerekli ihracat iznini 2018'den sonra verebileceği öngörülüyor.

Rus haber ajansı RIA Novosti’nin, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberine göre, küresel makroekonomik koşullar nedeniyle Rusya’nın doğalgaz ihracat iznini Gazprom dışındaki şirketlere de açmasının ancak 2018’den sonra mümkün olabileceği belirtiliyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) arzındaki artış nedeniyle 2018’e kadar doğalgaz ihracatının boru hatları ile yapılması gerektiğini belirten bakanlık yetkilisi, “LNG ihracatının serbestleşmesi konusu, Yamal Yarımadası’ndaki LNG terminalinin 2018’den sonra faaliyete geçmesiyle değerlendirilecektir.” ifadesini kullandı.

Yasalara göre, Rusya’da şu an sadece Gazprom’un doğalgaz ihraç etme yetkisi bulunuyor. Rusya’nın önde gelen enerji şirketleri Rosneft ve Novatek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Avrupa’ya boru hatları ile doğalgaz ihraç edilmesi konusunda yetki istediklerini iletmiş ancak Enerji Bakanı Aleksander Novak bu taleplerle ilgili Rus hükümetinin bakış açısında herhangi bir değişiklik olmadığını belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :