"Rusya, ABD'nin füze sistemlerine nasıl karşılık vereceğini düşünüyor"

"Rusya, ABD'nin füze sistemlerine nasıl karşılık vereceğini düşünüyor"

Rusya Devlet Başkanı Putin: - "ABD'nin Kore Yarımadası'nda oluşturduğu tehditlere nasıl cevap vereceğimizi düşünüyoruz. Biz bunu tehdit olarak görüyoruz"- "(Rusafobi) çok kutuplu dünya düzenine geçilmesinden kaynaklanıyor. Çok kutupluluk tekelcilerin hoşu

ST. PETERSBURG (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Güney Kore'ye yerleştirdiği füze sistemlerini tehdit olarak gördüklerini belirterek, karşı tedbirler üzerinde düşündüklerini söyledi.

Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) kapsamında Konstantin Sarayı'nda dünyanın önde gelen haber ajansları yöneticilerini kabul etti. Toplantıya Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu da katıldı.

Son yıllarda Batı'da Rusafobi'nin neden arttığı yönündeki bir soruya cevap veren Putin, "Bu çok kutuplu dünya düzenine geçilmesinden kaynaklanıyor. Çok kutupluluk tekelcilerin hoşuna gitmiyor. Tekelciliğin kötü olduğunu belirtseler de her alanda buna ulaşmaya çalışıyorlar." dedi.

Batı'nın Rusya'yı yaptırım uygulayarak dizginlemeye çalıştığını savunan Putin, "Ancak bunun işe yaramadığını gördüler. Yaptırımların etkisi sıfır oldu." ifadelerini kullandı.

Putin, verimsiz ve herkese zarar veren bu durumun uzun süre devam etmeyeceği yönündeki bir eğilim gözlemlediklerini dile getirdi.

- Almanya ilişkileri

Putin, "Almanya'daki seçimlere katılan hangi adayla daha verimli çalışacağınızı düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Bizim için kiminle çalışacağımızın önemi yok. Yapıcı bir iş birliği yürütmek isteriz. Karşı tarafın da aynı şekilde davranmasını umut ediyoruz." cevabını verdi.

Almanya ile iş birliğinin iki ülkenin de çıkarlarına cevap verdiğine dikkati çeken Putin, ekonomi ve sanayi alanında büyük projeler yürütüldüğünü anımsattı.

Putin, Rusya'nın devlet düzeyinde hiçbir zaman hacker saldırılarını kullanmadığını belirterek, "Hackerların sızdırdığı hiçbir bilginin başka ülkedeki seçimleri etkileyeceğini düşünmüyoruz. Biz devlet düzeyinde bununla uğraşmıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Tehditlere kayıtsız kalamayız"

Putin, ABD'nin küresel füze sisteminin dünya dengelerine zarar verdiğine ve Rusya'yı rahatsız ettiğine dikkati çekerek, çok endişe verici bir süreç yaşandığını ancak dünya basının bunu görmezden geldiğini söyledi.

ABD'nin Alaska ve Rusya'nın batı sınırında olduğu gibi Güney Kore'ye de füze sistemi yerleştirmesine kayıtsız kalamayacaklarına vurgu yapan Putin, "ABD'nin Kore Yarımadası'nda oluşturduğu tehditlere nasıl cevap vereceğimizi düşünüyoruz. Biz bunu tehdit olarak görüyoruz. Bunları etkisiz hale getirecek sistemleri geliştirmeyi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Putin, Kuril Adaları'nda Rus askeri varlığının artırılmasının Rusya'nın inisiyatifi olmadığını ve koruma amaçlı önlemler aldıklarını anlatarak, adaların silahsızlandırılmasının ancak bölgenin tamamında uygulanması durumunda mümkün olacağına işaret etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :