Ruanda'da protesto olayında en az 5 Kongolu sığınmacı öldü

Ruanda'da protesto olayında en az 5 Kongolu sığınmacı öldü

BMMYK, Ruanda'da polisin sığınmacılara ateş açması sonucu en az 5 Kongolunun hayatını kaybettiğini bildirdi

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ruanda'da Kiziba sığınmacı kampına verilen erzakların azaltılmasını protesto eden sığınmacılara polisin ateş açması sonucu en az 5 Kongolunun hayatını kaybettiğini duyurdu.

BMMYK Sözcüsü Cecile Pouilly, Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, ülkenin batısındaki kampta 700 kadar Kongolu sığınmacının 20 Şubat'ta kendilerine verilen erzakların azaltılmasını protesto ettiğini söyledi.

Ruanda polisinin protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığını belirten Pouilly, ardından polisle sığınmacılar arasında çatışma çıktığını aktardı.

Pouilly, göstericilerin polise taş, sopa ve metal cisimlerle saldırmasına polisin ateş açarak karşılık vermesi sonucu en az 5 Kongolu sığınmacının yaşamını yitirdiğini kaydetti. Pouilly, aralarında polislerin de bulunduğu pek çok kişinin de yaralandığını dile getirdi.

"Sığınmacıların hayatını kaybetmesinden şok olduk ve rahatsızlık duyduk." diyen Pouilly, sığınmacılara karşı orantısız güç kullanılmaması yönünde yaptıkları tüm çağrıların karşılıksız kalmasından dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti.

Sözcü Pouilly, Ruanda'da sığınmacıların desteklenmesi için 98,8 milyon dolar uluslararası yardım çağrısı yapmalarına rağmen, bunun sadece yüzde 2'sinin sağlanabildiğini söyledi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler