"Romatoid artritte, erken teşhisle iyileşme ihtimali var"

"Romatoid artritte, erken teşhisle iyileşme ihtimali var"

RADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru:- "Romatoid artritte erken teşhis çok önemlidir. Belirtilerin ortaya çıkmasından itibaren ilk 12 hafta içerisinde doktora gidilmesi ve tedaviye başlanması durumunda hastalığın iyileşme ihtimali var"- "Son 1

İSTANBUL (AA) - Romatizma ve Ağrı Derneği (RADER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, romatoid artritte erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, son 15 yıldır kullanıma giren tedavi ajanlarıyla (biyolojik ajanlar) çok önemli aşama kaydedildiğini, biyolojik ajanlar sayesinde hastaların yarısından fazlasında, sorunu durdurmanın mümkün hale geldiğini bildirdi.

Kuru, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, artritin erken tanıyla kontrol altına alınabileceğini aktardı.

Eklem intihabı olan romatoid artritin sadece eklemleri değil, birçok organı tutabildiğine dikkati çeken Kuru, hastalığın eklemlerde uzun süreli seyretmesinin kalıcı sakatlığa yol açabileceğini, bu nedenle de hastalığın ciddiye alınması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Kuru, romatoid artritin, dünyanın her yerinde ve her ırkta görülebilen bir hastalık olduğunu vurgulayarak, "Ancak yine de ülkeler arasında bazı farklılıklar bulunabiliyor. Hastalığa, Asya ve Güney Avrupa'da, Amerika ve Kuzey Avrupa'ya göre daha az rastlanıyor. Bu hastalık kadınlarda, özellikle de menopoz öncesinde sık görülüyor. Bu dönemde hastalığa, her üç kadına karşılık, bir erkekte rastlanmaktadır. Yaş ilerledikçe bu oran azalır ve 70 yaşından sonra eşitlenir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ağrı nedeniyle basit hareketler bile yapılamıyor"

Hastalığın, ölümcül seyredebildiğini, en önemli ölüm nedenlerinin kalp-damar hastalıkları, enfeksiyonlar ve mide-bağırsak kanamaları olduğunu, vücuttaki şiddetli iltihabın, damarları da etkileyerek damar sertliğine neden olabileceğini ifade eden Kuru, hastalığın, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında en üst sırada yer aldığını bildirdi.

Prof. Dr. Kuru, hastalığın ortaya çıkışında yüzde 60 genetik, yüzde 40 oranında çevresel faktörlerin etkili olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Sigara içilmesi romatoid artritin hem ortaya çıkışında hem de ağır seyretmesinde önemli rol oynar. Romatoid artritte erken teşhis çok önemlidir. Belirtilerin ortaya çıkmasından itibaren ilk 12 hafta içerisinde doktora gidilmesi ve tedaviye başlanması durumunda hastalığın iyileşme ihtimali var. Son 15 yıldır kullanıma giren tedavi ajanlarıyla (biyolojik ajanlar) tedavide çok önemli aşama kaydedildi. Biyolojik ajanlar sayesinde hastaların yarısından fazlasında, romatoid artriti durdurmak mümkün hale gelmiştir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :