Rohingya Müslümanları Türk yardım kuruluşlarıyla bayram sevinci yaşadı

Rohingya Müslümanları Türk yardım kuruluşlarıyla bayram sevinci yaşadı

Myanmar'da zulüm ve katliamlar sonucunda ülkelerini terk ederek Cox's Bazar'daki kamplara sığınan Rohingya Müslümanları, Türkiye'den bölgeye gelerek kamplarda kurban faaliyeti yürüten yardım kuruluşları ile bayram duygusunu ve sevincini yaşadı- Türk yardı

COX'S BAZAR (AA) - KAAN BOZDOĞAN - Myanmar ordusunun saldırıları ve katliamları sonucu ana vatanlarını terk ederek Bangladeş'in Cox's Bazar kentinde kurulan kamplara sığınan Rohingya Müslümanları, Türkiye'den gelen yardım kuruluşları vesilesiyle bayram sevinci yaşadı.

Asırlardır çeşitli gruplar tarafından baskı, şiddet, zulüm ve katliamlara maruz kalan Arakanlı Rohingya Müslümanları, anavatanları Myanmar'dan uzak bir yaşam sürüyor. 15. yüzyılda kurulan Arakan İslam Devleti'nin yıkılması, 18. yüzyılın sonlarına doğru siyasi iktidarı Burma Sultanlığı kaptırması ve İngilizlerin 20. yüzyılda bölgeyi sömürge anlayışıyla etkisi altına almasıyla Arakanlı Müslümanlar ana vatanlarında azınlık durumuna düştü.

Bu süreçte ülkede şiddet ve katliamların artmasıyla Arakanlı Müslümanlar çevre ülkelere sığınmak durumunda kaldı. Tarihi kaynaklarda, Minbya şehrine bağlı Çanbilli köyünde 1942 yılında başlayan, daha sonra Arakan'ın tamamına yayılan katliamlarda 150 bin, 1962-1984 senelerinde de Burma Sosyalist Parti Programı kapsamında 20 bin Arakanlı Müslümanın öldürüldüğü yer alıyor. O dönemde katliam boyutunun günden güne artması dolayısıyla yüz binlerce Arakanlı Müslüman, başta Bangladeş olmak üzere çevre ülkelere göz etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan raporda da Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik zulmün devam ettiği, buradaki Müslümanların peyderpey Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki kamp alanlarına sığındıkları belirtiliyor.

- Rohingya Müslümanları bayram yaşadı

Soykırımla karşı karşıya kalan 1 milyonu aşkın Rohingya Müslümanı, Naf Nehri'ni aşarak Bangladeş'in Cox's Bazar kentinde kurulan kamplara yerleşti. Şehirde bulunan 27 kampta zorlu koşullar altında yaşam mücadelesi veren mülteciler, derme çatma barınaklarda yaşarken, giysi ve temel gıda malzemeleri büyük oranda Türkiye'deki yardım kuruluşları tarafından karşılanıyor. Sefalet içinde günlerini geçiren mülteciler, Türkiye'nin desteğini derinden hissettiklerini belirtiyorlar.

Kamplardaki Arakanlı Müslümanlar, Kurban Bayramı'nı Türkiye'den bir gün sonra kutladı. Kendi imkanlarıyla oluşturdukları mescitlerde cemaatle bayram namazı kılan mülteciler, ülkelerinde uygulanan katliam sonucu kaybettikleri yakınları için dua edip gözyaşı döktüler.

Namazın ardından birbirlerine sarılarak bayramlaşan Arakanlı Müslümanlar, Kurban Bayramı için bölgeye gelen Türk yardım gönüllülerine de yakın ilgi gösterdi. Türk heyetlerle bayramlaştıktan sonra sohbet eden Arakanlı Müslümanlar, Türkiye'ye duacı olduklarını dile getirdiler.

Arakanlı Müslümanlar, yaşadıkları kamplarda kurban kesim alanlarına giderek Türk yardım gönüllülerinin faaliyetlerine destek oldu. Alanın çevresine gelen bazı çocukların da bayram dolayısıyla yüzlerini boyadıkları, ellerine kınayla çeşitli figürler çizdikleri görüldü.

Türkiye'den Cox's Bazar'a gelen onlarca yardım kuruluşu kamplarda etkin bir kurban çalışması yaptı. Kurbanları İslami şartlara uygun kesen gönüllüler, parçalanan etleri poşetlere koyarak on binlerce aileye ulaştırdı. Bayram vesilesiyle evlerine sofralarına et girecek olan mülteciler, konuşmalarında, "Türkiye'deki bağışçılardan Allah razı olsun. Bazı ülkeler kısa süreli yardım gönderiyor ama Türkiye bizi hiç yalnız bırakmıyor. Türkiye'nin yardımları hiç kesilmiyor, çoğu zaman Türkiye'den gönderilen yardımlarla karnımız doyuyor. Bu bayramda da bayram duygusunu bize Türkiye yaşattı. Arakanlı Müslüman kardeşlerini düşünerek kurban bağışında bulunan Türkiye'den ve Türk halkından Allah razı olsun." ifadelerine yer verdiler.

- "Türkiye'den gelen bağışlarla hayatlarına devam ediyorlar"

Bölgede "Kurban Yaşatır" sloganıyla kurban faaliyeti yürüten Sadakataşı Derneği'nin Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Bilal Şener, AA muhabirine, bağışçıların kurbanlarını kesip etleri Arakanlı Müslümanlara ulaştırdıklarını söyledi.

Vekaletle geldikleri kamplardan Türk halkına Arakanlı Müslümanların selamlarıyla ayrıldıklarını anlatan Şener, "Türk halkının selamlarını buradaki Arakanlı Müslümanlara getirdik, buradaki Müslümanların da selamlarını bağışçılarımıza ve Türkiye'ye götürüyoruz." dedi.

Güç koşullarda yaşam mücadelesi veren Arakanlı Müslümanlara bayram sevinci yaşatmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Şener, "Küçük küçük tenekeden, bambudan ve muşambadan evlerde yaşıyorlar. Onların evlerine ve sofralarına Türkiye'deki insanların ikramda bulunması onlar için büyük bir vesile ve sevinç özelliği taşıyor. Asgari şartlarda mutlu olmaya çalışan Arakanlı Müslümanlar her şeyden önemlisi burada Türkiye'den gelecek gönüllülerimizin bağışlarıyla hayatlarını devam ettiriyorlar." diye konuştu.

- "Herhangi bir yardım kuruluşu tarafından yardım gelmediği sürece yiyecek bulamıyorlar"

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Musa Aydın da Cox's Bazar'daki 27 kampta 1 milyondan fazla mültecinin yoklukla mücadele ettiğini vurguladı.

Aydın, şunları kaydetti:

"Burası dramın ve yokluğun sıfır noktası. Burada insanlar bambudan, muşambadan evlerde elbiseleri olmadan yaşıyorlar. Herhangi bir yardım kuruluşu tarafından yardım gelmediği sürece yiyecek de bulamıyorlar. Biz de Uluslararası Mülteci Hakları Derneği olarak bayramlarını bayram etmek, bir nebze olsun yüzlerini güldürebilmek, kurbanı yaşayabilmeleri için kurban dağıtmaya geldik."

"Arakanlı Rohingya Müslümanlarını unutmayın" çağrısında bulunan Aydın, bağışçılara, yardım gönüllülerine ve partner kuruluşlara teşekkür etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :