Robotik cerrahiyle hayata tutundu

Robotik cerrahiyle hayata tutundu

Bir böbreğini 7 yıl önce kaybeden 60 yaşındaki hasta, diğer böbreğindeki tümör, robotik cerrahi yöntemi sayesinde alınarak diyalize girmekten kurtuldu- Ameliyatı yapan Doç. Dr. Binbay:- "Kanser tümörü çıkarılması zor bir yerdeydi. Robotik cerrahinin avant

İSTANBUL (AA) - MUTLU BOZDAĞ - İstanbul'da, tek böbreğini 7 yıl önce kaybeden 60 yaşındaki Fatma Ünlü, çalışan tek böbreğinde çıkan tümör robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat edilerek diyalize girmekten kurtarıldı.

Tek böbreğinin fonksiyonunu 2010 yılında kaybeden 60 yaşındaki Fatma Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısa bir süre önce de diğer böbreğinde tümör olduğunu öğrendiğini anlattı.

Diyalize girmekten çok korktuğunu ancak hastalığın ilerlemesiyle halsiz düştüğünü kaydeden Ünlü, "Çalışan tek böbreğimde tümör olduğunu öğrenmiştim. Birçok hastane ve doktora gittik. 5-6 doktor böbreğin tamamen alınması gerektiğini söyledi. Bunu duyunca yıkıldım. Üzüntüden bir haftada 7-8 kilo verdim. İnternetten araştırıp Murat Binbay hocamıza ulaştım." diye konuştu.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Murat Binbay, robotik cerrahi yöntemiyle böbrekteki tümörü çıkarabileceğini söylediğinde çok mutlu olduğunu dile getiren Ünlü, şunları söyledi:

"Böbrek özel bir şekilde korunarak sadece kanserli tümör kısmı alındı. Hocam sayesinde çok başarılı bir ameliyat geçirdim. Artık diyalize girmeme gerek kalmadı çok şükür. Bu benim için çok önemliydi. Şu anda çok iyiyim. Allah’a çok şükür, namazımı kılıyorum, yemek yiyorum sorun yok çok şükür. Allah bin kere razı olsun hocamdan. Ona sabah akşam dua ediyorum."


- "Sorun tümörün yeriyle alakalıydı"

Doç. Dr. Binbay ise hastanın kendilerine başvurduğunda, tek böbreğinin çalıştığını onda da kanserli tümör bulunduğunu kaydetti.

Hastanın birçok meslektaşının görüşünü alarak kendisine geldiğini ve diğer böbreğin de alınması gerektiğinin söylendiğini aktaran Binbay, "Bu durum hastamıza iletilince kendisi haliyle çok üzülmüş. Fakat böbreği alındığı zaman hasta direkt olarak diyalizle karşı karşıya kalacaktı. Hastanın sorunu tümörün boyutu ile ilgili değildi, sorun yeriyle alakalıydı. Yaklaşık 4 santimetrelik kanserli doku tamamen böbreğinin içindeydi. O kitleyi çıkarmak için tüm böbreği yarmamız gerekiyordu ve çıkarılması teknik olarak çok zordu. Dahası böbrek ameliyatlarında, böbreğe ulaşmak için insanın vücudunda çok büyük kesiler yapılıyor ve bu kesilerden sonra insanlar eski hayatlarına uzun süre dönemiyorlar, ameliyat sonrası çok ciddi ağrılar ortaya çıkıyor."

Robotik cerrahinin bu nedenlerle avantajlı olduğunu, ameliyat alanında her noktanın çok iyi görüldüğünü, kanama olmadığını, robotun kollarının insan elinin giremeyeceği noktalara kadar girip, yapamayacağı manevraları yapabildiğini belirten Binbay, ayrıca karında kesiler olmadığı için hastanın ameliyattan 2-3 gün sonra normal yaşamına geri döndüğünü aktardı.

Binbay, "Kanser tümörü çıkarılması zor bir yerdeydi. Robotik cerrahinin avantajlarını kullanarak bunu başardık." ifadesini kullandı.


- "Hastamızı diyalizden kurtardık"

Binbay, bu tür ameliyatlarda böbreğin korunması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Günümüzde gelinen nokta, böbrekteki tümör 7 santimetrenin altındaysa ve böbrek kurtarılabiliyorsa yaklaşım mümkün mertebe böbreğin kurtarılması yönünde. Tabii ki burada ameliyatı yapan doktorun bu ameliyatlardaki tecrübesi çok önemli. Fatma Hanım’ın şanssızlığı tek böbrekli olmasıydı, eğer o böbreği de alınsaydı diyalize girecekti. Bizim yaptığımız ameliyat onu diyalizden kurtardı. Operasyon sonucu bizler de kendisi gibi çok mutlu olduk."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :