"Rejim, yardım konvoylarındaki bebek bezlerini bile alıyor"

"Rejim, yardım konvoylarındaki bebek bezlerini bile alıyor"

BM Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Kennedy:- "Türkiye ve Ürdün'den gönderilen konvoylarda sorun yaşamıyoruz. Suriye'nin içindeki konvoylarda sorun yaşıyoruz. Ayda ortalama 20 ila 25 konvoy gönderilmesi planlanıyor ve hazırlıkları tamamlanıyorsa

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Kevin Kennedy, Suriye'ye insani yardım konvoylarının ulaştırılmasında rejimin engellemeleriyle karşılaştıklarını belirterek "Türkiye ve Ürdün'den gönderilen konvoylarda sorun yaşamıyoruz. Suriye'nin içindeki konvoylarda sorun yaşıyoruz. Ayda ortalama 20 ila 25 konvoy gönderilmesi planlanıyor ve hazırlıkları tamamlanıyorsa sadece iki ya da üçünü ulaştırabiliyoruz. Bazen hiçbirini ulaştıramıyoruz." dedi.

Kennedy, Suriye krizinde gelinen son noktayı, insani yardımların tamamının sivillere ulaştırılmasının önündeki engelleri ve Türkiye'nin sığınmacı politikasını AA muhabirine değerlendirdi.

Suriye'de yaşananlarının bugünün dünyasının en büyük insani krizi olduğu belirten Kennedy, "Suriye'deki yaklaşık 18 milyon kişinin 13 milyonu insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Nüfusun büyük kesiminden bahsediyoruz. Suriyelilerin üçte biri yerlerinden edildi. 16 milyon kişi evlerinden ayrıldı. Evlerini, işlerini, arabalarını, düğün fotoğraflarını kaybettiler ve şimdi buldukları imkanlarla yaşamaya çalışıyor. 4 milyonu aşkın kişi ise kuşatma altında ya da ulaşılması zor bölgelerde yaşıyor. Bu insanlara ya hiç erişimimiz yok ya da kısıtlı. Yüz binlerce insan öldürüldü, birçoğu yaralandı. BM, ulusal ve uluslararası sivil kuruluşlar olarak bu krize karşı mevcut koşullarda yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

İhtiyaçların tespit edilmesi ve yardımların ulaştırılması için birlikte hareket etmenin önemini vurgulayan Kennedy, Türkiye üzerinden Suriye'ye yardım götürülmesi çalışmalarının saat gibi işlediğini söyledi.

Kennedy, "Türkiye'den Suriye'ye gönderilen yardımlarla ayda en az 1 milyon kişiye gıda ulaştırabiliyoruz. Ayda ortalama 500 BM tırı sınırı geçiyor." ifadesini kullandı.

- "Suriye hükümeti konvoyların geçişi için yeterli onayları vermiyor"

BM'nin Türkiye ve Ürdün üzerinden, muhaliflerin olduğu bölgelere yardım konvoylarını sıkıntısız şekilde gönderebildiğini belirten Kennedy, "Sorun, Suriye içinde kuşatma altında ya da ulaşılması zor olan diğer bölgelere ulaşımda ortaya çıkıyor. Buralara çok kısıtlı erişimimiz var. Birçok neden var. Suriye hükümetinden bu konvoyların geçişi için gerekli onayları alamıyoruz. Bu onayları zar zor alsak bile, konvoylarımız aylardır yardım alamayan o bölgelere ulaştığında Suriye ordusu konvoydaki bütün tıbbi yardımları ve ilaçları, hatta bazen bebek bezlerini bile alıyor." diye konuştu.

Benzer şekilde terör örgütü DEAŞ nedeniyle de insani yardımların Suriye'deki sivillere ulaştırılamadığını vurgulayan Kennedy, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Ürdün'den gönderilen konvoylarda sorun yaşamıyoruz. Suriye'nin içindeki konvoylarda sorun yaşıyoruz. Ayda ortalama 20 ila 25 konvoy gönderilmesi planlanıyor ve hazırlıkları tamamlanıyorsa sadece iki ya da üçünü ulaştırabiliyoruz. Bazen hiçbirini ulaştıramıyoruz. Bazen güvenlik gerekçeleriyle çatışma başladığı için yola devam etmek güvenli olmuyor, durmak zorunda kalıyoruz. Ama çoğunda Suriye hükümetinden onay alamıyoruz. Bunun için tartışma çıkıyor. Biz 10 bin insan var diyorsak, onlar 5 bin insan var diyebiliyor. Her şeyi durduruyor. Nedeni kasti ya da bürokratik olsun, sonuç olarak konvoylar ulaştırılamıyor."

Kennedy, Suriye'ye insani yardım ulaştırılması için her zaman yürüttükleri çalışmaların ramazan ayında da devam ettiğini belirterek ramazandan sonra bir ateşkes ilan edilip edilmeyeceğinin çatışmasızlık bölgelerinden gelecek haberlere bağlı olduğunu söyledi.

- "Suriye'de savaş hala devam ediyor"

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yaklaşımını değerlendiren Kennedy, "Türkiye, 3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaparak misafirperverlik ve cömertliğini ortaya koydu. Onlara sağlık hizmeti sundu. Böyle olmasaydı, bu insanlar çok daha zor durumda olurdu. İnsanlık onurlarını kazandılar, güvende olmaları sağlandı. Bu çok önemli." dedi.

Suriye'ye ilişkin 4-5 Mayıs'ta Astana'da yapılan toplantıda Rusya, Türkiye ve İran'ın imzaladığı muhtırayla oluşturulması öngörülen "çatışmasızlık bölgeleri"ne ilişkin Kennedy, "Bunun ne olduğunu zamanla göreceğiz. Henüz bu bölgelere ilişkin detayları bilmiyoruz. Oradaki insanların dolaşım özgürlüğü olacak mı, güvende ve koruma altında olacak mı, biz durdurulmadan bu bölgelere ulaşabilecek miyiz? Bu sorular yanıt bekliyor." ifadesini kullandı.

Suriye'deki savaşın hala devam ettiğini vurgulayan Kennedy, "Son üç yılda sahada askeri değişiklikler olduğu aşikar ama her türlü çatışma devam ediyor. Rakka'da DEAŞ'a karşı mücadele var, İdlib'de çatışmalar var, karşıt grupların birbiriyle çatışmaları var. Şiddet devam ediyor. Sadece mayıs ayında neredeyse bin sivilin öldürüldüğüne ilişkin bir değerlendirme okudum." diye konuştu.

Kazakistan'da 12-13 Haziran'da yapılması öngörülen Suriye görüşmelerinin ertelenmesini değerlendiren Kennedy, barış sürecinin zor olduğunu ancak BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye'de barış ve çözüm arayışlarında gösterdiği çabaya inandığını belirtti.

Kennedy, "Bütün savaşlar önünde sonunda biter. Peki Suriye'deki savaş neden şimdi bitirilmesin ki?" dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :