"Ramazanda kalpler, gönüller, eller ve diller de oruç tutmalı"

"Ramazanda kalpler, gönüller, eller ve diller de oruç tutmalı"

Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Civelek:- "Ramazan mektebinde ilahi hikmet, lütuf, müjde, hayır ve bereket yağmurları bizleri bekliyor, bu ayda yapacağımız iyilikler ve ibadetlerle Allah'ın rızasını kazanma, kendimizi affett

BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek, ramazan ayının, Müslümanlar için bir "edep ve ahlak mektebi" olduğunu belirterek, "Ramazan mektebinde ilahi hikmet, lütuf, müjde, hayır ve bereket yağmurları bizleri bekliyor. Bu ayda yapacağımız iyilikler ve ibadetlerle Allah'ın rızasını kazanma, kendimizi affettirme fırsatını iyi değerlendirelim." dedi.

Civelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gecelerin sahurla şenleneceği, teravih namazlarında salavatlar eşliğinde büyük coşku ve heyecanla yüce Allah'ın huzurunda durulacağı ramazana erişmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ay olan ramazanın özellikle Allah'ın mesajını içeren Kur'an-ı Kerim ve mealinin okunarak değerlendirilmesi, her dakikasının ibadet, iyilik ve şükürle geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Civelek, "Ramazanda kalpler, gönüller, eller ve diller de oruç tutmalı. İnsanlar kavga etmemeye, daha anlayışlı ve yumuşak olmaya, hataları, kusurları örtmeye özen göstermeli. Ramazan ayı sadece aç kalma ayı değil, yalandan ve kötü sözden, kötülüklerden sakınma ayıdır. Ramazan ayının aç kalıp, bedenimizi yemek ve içmekten sakınmaktan ibaret olmadığını, kalbimizle de oruç tutup elimizi, dilimizi kötülükten, olumsuzluktan da uzak tutmamız gerektiğini bilelim." diye konuştu.

- "Ramazan ayı, Müslümanlar için bir mekteptir"

Civelek, ramazan ayının çok karlı, uhrevi kazanç mevsimi ve Kur'an ayı olduğuna vurgu yaparak "Kur'an'ın gönderilmesi bu aya değer kattığına göre, biz de bu ayımızı Kur'an'la değerlendirmeliyiz. Onu okumalı, anlamını kavramalı, bize gösterdiği değerleri hayatımıza tatbik etmeliyiz. Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmeliyiz." dedi.

Bu mübarek ayın, ahireti kazanma için fırsat bilinmesi gerektiğini de dile getiren Civelek, şunları kaydetti:

"Ramazan ayı, Müslümanlar için bir edep ve ahlak mektebidir. Bu mektebe kayıt sahura kalkmayla olur. Bu mektepte namaz vardır, kıyam vardır, kıraat, teheccüd, nafile, infak vardır. Orucun neşesi iftar vardır, bayram vardır. Bu mektepte, hiçbir okul, medrese ve üniversitede olmayan eğitim bulunur. Dini mazereti olmayan her insanı kendine öğrenci olarak kabul ettirmiştir. Hazreti Peygamberimiz bir hadisinde, 'Her kim ramazanı inanarak ve sadece Allah rızası için oruçlu geçirirse geçmiş bütün günahları af olur' buyurarak, ramazan mektebinin sonunda arınma olduğunu bizlere müjdelemiştir. Ramazan mektebinde ilahi hikmet, lütuf, müjde, hayır ve bereket yağmurları bizleri bekliyor. Bu ayda yapacağımız iyilikler ve ibadetlerle Allah'ın rızasını kazanma, kendimizi affettirme fırsatını iyi değerlendirelim."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler