Ramazanda kalbinize dikkat

Ramazanda kalbinize dikkat

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Eryavuz, Ramazan ayında oruç tutarken değişen beslenme ve egzersiz düzeninin kalp sağlığına olumsuz etki etmemesi için dikkat edilmesi gereken hususları belirtti

Uzun ve sıcak yaz aylarında oruç tutmanın susuzluğu ve açlığı arttırdığını belirten Dr. Eryavuz, iftar saatinde hızlı ve ağır yemek tüketiminin kalp sağlığı için tehlikeli olduğunu belirtti. İftarda çok yağlı ve çok tuzlu besinlerin hızlı ve aşırı tüketimi sonucu gün boyunca açlık çeken ve yavaşlayan metabolizmaya güçlü bir darbe vurulduğunu ve vücuttaki kanın sindirim için mideye akın ettiğini belirten Dr. Eryavuz, “Bu ani yükleme hem kan dolaşımına hem de metabolizmaya zarar verir.  Bir anda yenilen ağır yemekleri sindirmek için vücuttaki kan mideye akın eder. Bu nedenle kalbe ve diğer organlara giden kan azalır. Sağlıklı bireylerde bile göğüs ağrısı ve bayılma riski taşıyan bu durum özellikle kalp hastalarında ve yaşlılarda kalp krizine ulaşan ciddi rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir.” sözlerini kullandı.

KAN DOLAŞIMI SİSTEMİ İÇİN BOL SU TÜKETİN

Ramazan ayında kan dolaşımı sisteminin sağlığı için bol sıvı tüketilmesi gerektiğini de belirten Dr. Eryavuz, “Susuzluk kan dolaşım sisteminin en büyük düşmanlarındandır. Vatandaşlarımız iftar ve sahur arasında bol bol su ve sıvı gıdalar tüketmelidir. Kahve, çay, asitli içecekler gibi içecekleri ise önermiyoruz. Özellikle kalp ve  damar hastalığı olanların kullandığı ilaçların bazıları idrar söktürücü niteliği taşır. Bu nedenle bu hastalarımız suya daha çok ihtiyaç duyar. ” Şeklinde konuştu.

ORUÇ TUTARKEN AĞIR SPORLARDAN KAÇININ

Dr. Eryavuz, kalp sağlığının korunması için tüm bireylerin hayat boyunca egzersiz yapması gerektiğini tavsiye ettiklerini belirterek Ramazan ayında ise normal egzersiz düzeninin biraz daha hafifletilerek sürdürülmesinin daha doğru olduğunu söyledi. Dr. Eryavuz, iftar yemeğinin hemen ardından yapılacak ağır sportif faaliyetlerin ve egzersizlerin kalbi yoracağı için daha geç vakitlerde yapılması tavsiyesinde bulundu.