"PKK/PYD'ye operasyon düzenlemek görevimizdir"

"PKK/PYD'ye operasyon düzenlemek görevimizdir"

İsviçre’nin Cenevre kentindeki Suriye konulu görüşmelerde muhalefet heyetinde yer alan ÖSO komutanı Osman:- "Halep'in kuzey kırsalında PKK/PYD'ye operasyon düzenlemek görevimizdir. Zira Türkiye sınırında PYD işgalini sonlandırmamız gerekli"- "Sınırdaki kö

CENEVRE (AA) - MUHAMMED MİSTO - İsviçre’nin Cenevre kentinde süren 7. tur Suriye konulu görüşmelere katılan muhalefet heyeti üyesi ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Ahmed Osman, terör örgütü PKK/PYD'ye operasyon düzenlemenin, yerlerinden edilen sivillerin evlerine dönmesi ve Fırat Kalkanı bölgesine potansiyel tehdidin bertaraf edilmesi için gerekli olduğunu söyledi.

Muhalefetin müzakere heyetinde yer alan Osman, görüşmeler sırasında, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ÖSO komutanı, "Halep'in kuzey kırsalında PKK/PYD'ye operasyon düzenlemek görevimizdir. Zira Türkiye sınırında PYD işgalini sonlandırmamız gerekli. Sınırdaki köy ve beldelerden göç etmek zorunda kalan yaklaşık 200 bin sivilin evlerine dönmeleri için başka yol yok." diye konuştu.

Osman, Azez ilçesinin güneyindeki Tel Rıfat ilçesi ve çevresinde yaşayan halkın, son haftalarda, PKK/PYD'nin bölgeden çıkarılması için gösteri düzenlediğini hatırlatarak, şunları aktardı:

"Biz de ÖSO olarak bunun için hazırız. Türkiye'den bizi Fırat Kalkanı Harekatında desteklediği gibi burada da desteklemesini istiyoruz. Biz başta, çatışmalara girmemek ve güç sarf etmemek için PYD'nin bu belde ve köylerden barışçıl yöntemlerle çekilmesini istedik. Ancak PYD çekilmeyi reddetti. Askeri seçenek dışında bize başka seçenek bırakmadı."

- "Afrin'e yönelmek mümkün"

ÖSO komutanı Osman, Tel Rıfat ve çevresinin temizlenmesinin ardından operasyonun Hatay ilinin karşısına denk düşen Afrin ilçesine doğru genişletilebileceğini belirtti.

Osman, "Afrin'e doğru yönelmek de çok mümkün ve hatta önemli. Çünkü Afrin, PYD için büyük bir insan kaynağı. PYD, bölgede ele geçirdiği belde ve köyleri Afrin'den getirdiği savaşçılarla aldı. Afrin'in terör örgütlerinin elinde kalması, Azez ve Fırat Kalkanı bölgesine sürekli tehdit oluşturacak." tespitinde bulundu.

PYD'ye yapılacak herhangi bir operasyonun, DEAŞ'e karşı Türkiye desteğiyle düzenlen Fırat Kalkanı Harekatından daha kolay olacağını vurgulayan Osman, "Biz özellikle Bab'ta DEAŞ'ın çok güçlü direnmesiyle karşı karşıya kaldık. Ama sonunda alabildik ilçeyi. DEAŞ'ın ne kadar şiddetli şekilde savaştığı ve çok ölümcül yöntemler kullandığı malumdur." ifadelerini kullandı.

Osman, şunları kaydetti:

"PYD, Afrin'de kendisine karşı bir operasyon düzenlenirse, ABD ve Rusya'nın desteğini alacağını düşünüyor. Ancak kanımca, iki ülke de bu umduğu desteği vermeyecek. Burada ABD'nin tavrı Münbiç'teki tavrııdan farklıdır. Çünkü ABD, ÖSO'nun Münbiç'e ilerlemesine itiraz ettiğini göstermişti. Ama ABD'nin Afrin'le ilgili açıklamaları bir destek vereceklerini göstermiyor. Ayrıca PYD kontrol ettiği yerleri rejime devrederse de rejimle savaşırız."

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca, doğuda Haseke, Rakka ilinin kuzeyi ve Halep’in doğusundaki Münbiç ile kuzeybatısındaki Afrin ve Tel Rıfat ilçelerini kontrol ediyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :