Piyasada bazı ilaçların bulunmadığı iddiasına yalanlama

Piyasada bazı ilaçların bulunmadığı iddiasına yalanlama

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca, ilaca ulaşılamaması nedeniyle hastaların karaborsadan ilaç teminini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı açıklandı

 

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca, ilaca ulaşılamaması nedeniyle hastaların karaborsadan ilaç teminini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı, Türkiye'de ruhsatı olan ilaçların serbest eczanelerden, ruhsatlı olmayan ya da piyasada bulunmayanların ise Türk Eczacıları Birliği aracılığıyla yurt dışından temininin mümkün olduğu bildirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, ''Kanser, tiroit ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar başta olmak üzere çok sayıda ilacın piyasada bulunamadığı, bu nedenle ilaçların karaborsaya düştüğü ve vatandaşların ilaca ulaşmakta büyük sorunlar yaşadığı'' iddiaları üzerine yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'de ilaç fiyatlarının Sağlık Bakanlığı'nca Avrupa ülkeleri referans alınarak belirlendiği anımsatılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılıp fiyatları yine Bakanlıkça belirlenen ilaçların geri ödenebilmesi için ürün sahibi tarafından kuruma başvurulması gerektiği vurgulandı.

Geri ödeme listesine alınan ilaçların SGK'nın internet sitesinde yayınlandığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı.

''Haberlere konu listede yer alan ilaçların tamamı Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış olup Kurumumuz bedeli ödenen ilaçlar listesinde yer almaktadır. Bahse konu ilaç listesinde yer aldığı halde ruhsat ya da geri ödeme sürecinde talebi bekleyen ilaç bulunmamaktadır.

Öte yandan ödeme listesinde yer alan ancak herhangi bir nedenle firması tarafından piyasaya verilemeyen ilaçlar ise Türk Eczacıları Birliğince yurt dışından getirtilmekte ve Kurumumuzca ödemesi yapılmaktadır. Bu kapsamda örneğin merkaptopürin etkin maddeli ilaçlar 7,91 ile 9,07 lira arasında piyasa fiyatlarıyla Türkiye'de ruhsatlıdır. Bu etkin maddeyi içeren ilaçların tamamı ödeme listesinde mevcut olup, ilaçların piyasada bulunmaması durumunda Kurumumuzca Türk Eczacıları Birliğine yurt dışından temin ettirilmektedir.''

Açıklamada, ilaçların karaborsadan temini iddiasıyla ilgili de ''İlaçlara ulaşılamaması nedeniyle hastaların karaborsadan ilaç teminini gerektirecek bir durum söz konusu olmayıp Türkiye'de ruhsatlı ilaçların serbest eczanelerden, ruhsatlı olmayan ya da piyasada bulunmayanların ise Türk Eczacıları Birliği aracılığı ile yurt dışından temini mümkün bulunmaktadır'' bilgisi yer aldı.

Kurumun vatandaş mağduriyetinin önlenmesi için gerekli tüm tedbirleri aldığı, söz konusu haber ve iddiaların gerçeklerle bağdaşmadığı bildirildi.

Önceki ve Sonraki Haberler