"Piyano yerine yalı alsaydım kirada oturmazdım"

"Piyano yerine yalı alsaydım kirada oturmazdım"

Caz sanatçısı Gencer:"Evdeki meşhur Steinway kuyruklu piyanoyu 1953'te 30 bin liraya aldım. Üç yalı alsaydım, bugün kirada oturmayacaktım. Hiç üzgün de değilim. Para, pul mühim değil"- "Müzikte anarşist bir ruhum var. Zaten caz müzisyenlerinin hepsi bir n

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Caz sanatçısı İlham Gencer, "Evdeki meşhur Steinway kuyruklu piyanoyu 1953'te 30 bin liraya aldım. Üç yalı alsaydım bugün kirada oturmayacaktım. Hiç üzgün de değilim. Para, pul mühim değil." dedi.

Türkiye'de caz müziğinin yaygınlaşmasına önemli katkılarda bulunan Gencer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzik sevgisinin 5-6 yaşlarındayken oluştuğunu, evdeki konsol piyanoda müziğe başladığını söyledi.

Ünlü sanatçı, annesinin piyano bilgisinin fazla olmadığını dile getirerek, "(Annem) Beni bir hocaya, dershaneye götürmüştü. Ben metotlara giremiyordum. Benim müzikte anarşist bir ruhum var. Zaten caz müzisyenlerinin hepsi bir nevi anarşisttir. Çünkü caz müziğinde kalıp yoktur. Nasıl Türk sanat müziğinde taksim varsa caz müziğinde de herkes spontane olarak şarkıyı yorumlar." diye konuştu.

Hayatının müzik olduğunu ve müziği çok sevdiğini vurgulayan Gencer, "Hiçbir gün tatil yapmadım. 16 yaşından beri profesyonel çalışıyorum. Bir gün tatil yapsam, benim çalıştığım yerdeki personel para kazanamazdı." ifadelerini kullandı.

Gencer, güne müzikle başladığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Sabah kalktıktan sonra yine yatağa girerim. Malazgirt marşıyla 20 dakika yatakta hareket yaparım. Sonra aynı marşla, ayakta 20 dakika daha yaparım. Ondan sonra, ses çıkartmayan elektrikli piyanoyla antrenman yaparım. 3 yalı parasına aldığım meşhur piyanoyla yapmıyorum. Çünkü aşağıdan yukarıdan şikayet alırım onunla yapsam. Antrenman yapınca güzel bir ses çıkmıyor. Şikayet gelirse evden atılırız. Ne olur, ne olmaz. O da 40 dakika sürer. Yani 40 dakika spor, 40 dakika piyano."

- "Piyanomu açık artırmada satmayı düşünüyorum"

Evindeki piyanosunu o dönemde 3 yalı fiyatına aldığını aktaran Gencer, "Evdeki meşhur Steinway kuyruklu piyanoyu 1953'te 30 bin liraya aldım. Hesabını yapın. Matematiğimin nasıl zayıf olduğu da buradan ortaya çıkıyor. Üç yalı alsaydım bugün kirada oturmayacaktım. Hiç üzgün de değilim. Para, pul mühim değil." değerlendirmesinde bulundu.

Gencer, piyanosunu artık satmayı düşündüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bir açık artırmada, inşallah yapacağım bu işi. Çünkü yaşım geldi artık. 'Uçmaya' yakınım. Çok sağlıklıyım. Bunu da spora ve sigara içmemeye borçluyum. Hepsini (arkadaşları) yavaş yavaş 'uçurdum' ama bakmadılar kendilerine. Çoğu da arkadaşlarım, nur içinde yatsınlar. Kendilerine baksalardı da daha sağlıklı yaşasalardı, Türkiye'ye daha büyük hizmetleri dokunacaktı. Eksik kaldı..."

Kirada oturduğu için sık sık ev değiştirdiğini kaydeden Gencer, "Önce kapıyı ölçerim, kapıdan piyanom girer mi diye. Sonra balkona Türk bayrağını asarım. Bayrağa da aşığım. Önce bayrağımı asarım, sonra piyanom taşınır. Sonra da ev eşyası. Sistem budur." diye konuştu.

- "92 değil, 25 yaşındayım"

Gencer, nüfus kağıdına iki yaş küçük yazdırıldığı için 90 yaşında sanıldığını aktararak, "Normalde 92 oluyorum ama kaç yaşındasın derseniz, benim ruh yaşım 25. Kendimi öyle hissediyorum. Nüfus kağıdıyla yaşın orantılı olmaması lazım." dedi.

Cumhuriyetin 100. yıl dönümünü görmek istediğini vurgulayan sanatçı, şöyle devam etti:

"Allah'a her gün dualarımda diyorum ki, 'Cumhuriyetin 100. yılını kutlamak için bana biraz avans ver'. Dualarım da inşallah kabul olur. Cumhuriyetin 100. yılı için bir beste yaptım. Ben olmasam bile talebelerim onu muhakkak hayata geçirecektir. Gözüm arkada kalmayacak."

Ailece müzikle uğraştıklarına işaret eden Gencer, Ayten Alpman'dan olan büyük oğlu İlhan'ın piyanist, kızı Ayşe'nin caz şarkıcısı, damadının ise caz trompetçisi olduğunu belirterek, "İki oğlum ve ben piyano çaldığımız için aynı yerde çalışamıyoruz. Bazen iki oğlumla ben, 30 parmak çalıyoruz." dedi.

- "Absolü kulağım var"

Gencer, sahnede aldığı alkışa da değinerek, "Alkıştan alkışa fark var. Bazı alkışlar bilerek değil, adet olsun diye çalınıyor. Benim kulağım, Allah vergisi, çok hassastır. 'Absolü kulak' diyorlar konservatuvarda. Metot görmedim. Hocam yok. Nota da bilmiyorum. Absolü kulağım var, onun için alkışın kalpten mi geldiğini yoksa ellerin mi çarptığını çözüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Caz müziğini çok sevdiğini dile getiren Gencer, "Türkiye'deki tüm caz müzisyenlerinin 'babası' hatta 'dedesi' sayılırım. Cazı bırakmasınlar. Çünkü caz çok enteresan bir müziktir. Caz müzisyenleri kavga etmez, hırsızlık yapmaz, katil olmaz, cinayet işlemez. Onların bütün işleri caz müziği yapmaktır. Onun için ben caz müzisyenlerini çok seviyorum. Allah onları korusun. Hepsine buradan başarılarının devamını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Son olarak Gümüşlük'te gerçekleşen Klasik Müzik Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" alan sanatçı, yetenek avcısı olduğunu ve 5 kişilik grubuyla caz konserlerinde sahne aldığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler