PAÜ'deki FETÖ yapılanmasına ilişkin dava

PAÜ'deki FETÖ yapılanmasına ilişkin dava

115 sanıklı davada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu 12 sanığın tahliyesine hükmetti

DENİZLİ (AA) - Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Pamukkale Üniversitesindeki (PAÜ) yapılanmasına yönelik, 60'ı tutuklu 115 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla yargılandığı davada, tutuklu 12 sanığın tahliyesine karar verildi.

Denizli 5. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.

Tanık savunmalarının alındığı duruşmada, mahkeme başkanı, tutuklu sanıkların tutukluluk halleri en son 4 Ağustos'ta değerlendirildiği için tekrar durumlarının değerlendirilmesi gerektiğinden iddia makamı savcıdan davaya ilişkin tutuklu sanıkların tutukluluk halleriyle ilgili mütalaasını talep etti.

Cumhuriyet savcısı, ara karar için sunduğu mütalaasında yapılan incelemeler, dinlenen tanık beyanları, iddianamede haklarında ileri sürülen iddialar ve tutuklu kaldıkları süre nazara alındığında Veli Çıtışlı, Zeki Kasap, Hakan İsmail Sarı, Aksun Akbıyık, Nurettin Bilgen, Selahattin Özçelik ve Hulusi Çokadar'ın tahliyelerine, diğer sanıkların üzerlerine atılı suçun terörle ilgili olması, TCK'da bu suçlama için öngörülen ceza miktarı, ara kararlarda yazılan yazılara kısmen cevap verilmiş olması, kısmen de cevap verilmemiş olması nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Sanık ve avukatların tahliye taleplerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Selahattin Özçelik, Nurettin Bilgen, Hulusi Çokadar, Hakan İsmail Sarı, Aksun Akbıyık, Zeki Kasap, Nuri Şaşmaz, Yılmaz Özmen, İsmail Yılmaz, Veli Çıtışlı, Günfer Turgut ve Vedat Oflaz'ın ilgili kanıt durumu, tutuklu kaldıkları süre, sabit ikametgah sahibi olmaları, sanıklarla ilgili delillerin toplanmış olması nedeniyle adli kontrol şartıyla tahliyelerine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 20 Kasım'a erteledi.

- İddianameden

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde çoğu üniversiteden ihraç edilen öğretim üyesi sanıklar, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak", "Türkiye Cumhuriyeti'ni ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından yargılanıyor.

PAÜ'dekiz FETÖ yapılanmasına ilişkin 13 Haziran'da görülmeye başlanılan davada 23 Haziran'da verilen ara kararda 5 tutuklu sanığın tahliyesine hükmedilmiş, 19 Temmuz'daki ikinci ara kararda ise tutuksuz yargılanan eski PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile 2 sanığın tutuklanmasına, 6 sanığın da tahliyesine karar verilmişti. Mahkeme, 4 Ağustos'ta verdiği ara kararda ise 5 kişinin tahliyesine karar vermişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :