Pakistan'da yoksul kız çocuklarının yaşam mücadelesi

Pakistan'da yoksul kız çocuklarının yaşam mücadelesi

Okul çağındaki 5,5 milyon çocuğun eğitim imkanlarından yoksun olduğu Pakistan'da maddi durumu iyi olmayan çok sayıda ailenin kız çocuğu, geçimlerini sağlamak için sokaklarda çiçek satıyor, dileniyor ya da araba camı silmek zorunda kalıyor- 9 yaşındaki Afg

İSLAMABAD (AA) - YUSUF HATİP - Okul çağındaki 5,5 milyon çocuğun eğitim imkanlarından yoksun olduğu Pakistan'da maddi durumu iyi olmayan çok sayıda ailenin kız çocuğu, geçimlerini sağlamak için sokaklarda çiçek satıyor, dileniyor ya da araba camı silmek zorunda kalıyor.

Dünyada en fazla Müslüman nüfusun yaşadığı ikinci ülke Pakistan'ın hemen hemen her kentinde yoksulluğun pençesinde hayata tutunmaya çalışan yüzlerce kız çocuğunu küçük bedenlerine rağmen sokaklarda çalışırken görmek mümkün. Bazı kız çocukları da evlerde hizmetçilik yaparak, aile bütçelerine katkı sağlıyor.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde, kız çocuklarının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla AA muhabirinin görüştüğü yoksul kız çocuklarının hikayesi yürek burkuyor.

Başkent İslamabad yakınlarındaki Afgan mülteci kampında derme çatma bir evde yaşayan 9 yaşındaki Zeynep Afzal, doğumundan bir süre sonra babasını kaybetti. Annesi evlere temizliğe giden küçük Afzal, “Ailemin imkanı olmamasından dolayı okula gidemiyorum. Ailemin geçimine her hafta kurulan pazarda maydanoz satarak destek oluyorum.” dedi.

Afzal, iki yıldır sebze ve meyve pazarında maydanoz sattığını belirterek, daha önce ablasının bu işi yaptığını ancak ablasının şu an evde annesine yardım ettiği için görevin kendisine düştüğünü ifade etti.

- "Bizden başka eve para getirebilecek yok"

İslamabad’da kağıt toplayıcılığı yapan 8 yaşındaki Ruhsana Aftan da üç kız ve bir erkek kardeşi olduğunu belirterek, "Erkek kardeşim daha bebek. Diğer kız kardeşlerim benle aynı işi yapıyor.” ifadesini kullandı.

Babasının madde bağımlısı olduğunu dile getiren Aftan, annesinin ise ev hanımı olduğunu kaydetti.

Aftan, kız kardeşleriyle beraber çalışmak zorunda olduğuna dikkati çekerek, “Çünkü bizden başka eve para getirebilecek yok.” dedi.

Ravalpindi kentindeki caddelerde arabaların camlarını silen 12 yaşındaki Tayyibe Menzur ise işçi babanın dokuz çocuğundan biri.

Yoksul bir aileden geldiğini anlatan Menzur, “Ravalpindi kentine babam iş bulamadığı için göç ettik. Ailem son derece yoksul. Babam eğitim masraflarımı karşılayamadığı için okula gidemiyorum. Diğer dört kız kardeşim de caddelerde arabaların camlarını silerek para kazanıyor.” diye konuştu.

Menzur, derme çatma bir evde yaşadıklarını ve aylık 180 Türk lirası olan ev kirasını zorlukla toparlayabildiklerini kaydetti.

- Hem çalışıp hem okuyorlar

Hem çalışıp hem okuyan 10 yaşındaki Samina Bibi de zorluklar içerisinde hayata tutunmaya çalışanlardan.

Bibi, Ravalpindi'deki Benazir Butto Hastanesi önünde ailesinin küçük tezgahında şekerleme ve kuruyemiş satıyor.

Biri kız üç kardeşi olduğunu dile getiren Bibi, “Bir erkek kardeşim ise iki yıldır kayıp. Babam öldükten sonra, dedem ve babaannem bizi evden kovdular. Hastanenin açık otoparkında yatıp kalkıyoruz ve yine hastanenin girişindeki ufak tezgahımızda sattıklarımızdan geçimimizi sağlıyoruz. Gündüz biz okuldayken tezgahta annem duruyor. Okuldan döndükten sonra tezgahın başına ben ve kız kardeşim geçiyoruz." şeklinde konuştu.

Bibi, ikinci sınıfa gittiğini, erkek kardeşinin ise henüz bebek olduğunu belirterek, “Bazen hikayemizi duyarak bize acıyan insanlar ya da zenginler yardımda bulunabiliyor." diye konuştu.

Bibi, tezgahın başındayken bile okul derslerine çalışmayı ihmal etmediğini söyledi.

Asya Kalkınma Bankası verilerine göre, yaklaşık 200 milyonluk Pakistan nüfusunun yüzde 29,5’i yoksulluk sınırında bulunuyor. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) raporunda ise Pakistan’da okul yaşındaki 5,5 milyon çocuğun eğitim imkanlarından yoksun olduğu belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :