Pakistan ve Hindistan'da terör örgütleri hedef tahtasında

Pakistan ve Hindistan'da terör örgütleri hedef tahtasında

Her iki ülke terör gruplarıyla mücadelede kararlı

KARAÇİ/SRİNAGAR (AA) - AAMIR LATIF & AHMAD ADİL - Pakistan ve Hindistan geçen hafta yaşanan sınır aşırı gerginlik nedeniyle savaşın eşiğine gelirken, iki ülke, ilişkilerini olumsuz etkileyen eylemlerin sorumlusu olarak gördükleri terör örgütleriyle karşı mücadeleyi artırıyor.

Pakistan'da güvenlik güçleri "Ulusal Eylem Planı" adı verilen terörle mücadele stratejisi kapsamında ülkedeki yasaklı terör gruplarına karşı operasyonlara başladı. Operasyonlarda, aralarında iki ülke arasındaki gerginliği başlatan, 14 Şubat'ta Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir bölgesinde Hint polis teşkilatına bağlı milis gücü konvoyuna yapılan bombalı intihar saldırısını düzenlediği iddia edilen Ceyş-i Muhammed (JeM) örgütünün lideri Mevlana Mesud Azhar'ın olduğu onlarca örgüt üyesi gözaltına alındı.

İslamabad yönetimi ayrıca, pazartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı uyarınca ondan fazla yasaklı terör örgütünün mal varlıklarını dondurduğunu açıkladı.

Pakistan hükümeti, geçen ay ülkenin kuzeydoğusundaki Bahavalpur şehrindeki bulunan, JeM'in yönetim merkezi olarak kullanıldığı öne sürülen bir medresenin yönetimine el koymuştu.

Pakistan JeM'i 2002 yılından bu yana terör örgütü olarak tanıyor.

Öte yandan Pakistan, bu ay başında Felah-i İnsaniyat Vakfı (FIF) adlı bir hayır kuruluşunun faaliyetlerini, Hindistan'ın Mumbai kentinde 2009'da düzenlenen, 150 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının sorumlusu olan Cemaat'ül Dava (JuD) adlı terör örgütüyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle yasakladı.

- Hindistan da militanları hedef alıyor

Yeni Delhi yönetimi de bugüne dek Müslüman, Hindu ve Sihlerin kurduğu onlarca terör örgütünü yasakladı.

Aslında iki düşman ülke JeM, JuD, El Kaide ve DEAŞ gibi örgütlere karşı ortak bir bakışa sahip. Bu örgütler her iki ülkede de yasaklı durumda. Ne var ki taraflar bazı örgütlere karşı farklı tutum takınabiliyor.

Örneğin, Hizbul Mücahidin, Yeni Delhi yönetimi tarafından terör örgütü olarak nitelenirken, Pakistan, örgütü Keşmir'de Hint egemenliğine karşı ulusal bağımsızlık mücadelesi yürüten bir örgüt olarak görüyor. Örgütün lideri Seyit Selahattin, Keşmir'in Pakistan'ın kontrolündeki Azad Keşmir bölgesinde ikamet ediyor.

Pakistan, geçen yıl haziran ayında OECD'nin Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından, "kara para aklama ve terörizmin finansmanını önleme konusunda sergilediği stratejik yetersizlikler nedeniyle" gri listeye alınmıştı.

Pakistan, JeM, JuD, El Kaide ve DEAŞ'ın yanı sıra Taliban'ın Pakistan kolu Tahrik-i Taliban'ı, Belucistan eyaletinde faaliyet gösteren ayrılıkçı Belucistan Kurtuluş Ordusu, Belucistan Kurtuluş Cephesi ve Belüc Cumhuriyetçi Ordusu'nu, Sipahi-i Sahabe, Tahrik-i Caferiye Pakistan, Hizbul Tahrir, Özbekistan İslam Hareketi, Şia Talebeleri Eylem Komitesi, Cundallah, El Rahman Kalkınma Örgütü, El Aktar Vakfı, Cemaat'ül Ahrar ve Cemaat'ül Ensar örgütlerini terör örgütü olarak tanıyor.

Hindistan ise JeM, JuD, El Kaide ve DEAŞ'ın yanı sıra Uttar Pradeş eyaletinde kurulan Hindistan İslam Hareketi Öğrencileri'ni (SIMI), Keşmir'de faaliyet gösteren Hizbul Mücahidin'i, Sih örgütü Babbar Halsa'yı, Meghalaya eyaletinde faaliyet gösteren ayrılıkçı Garo Ulusal Kurtuluş Ordusu'nu (GNLA), Laşkar-i Taiba, Maocu Hindistan Komünist Partisi, Hint Mücahitleri, Nasyonel Sosyalist Nagaland Konseyi, Hareket'ül Mücahidin örgütlerini terör örgütü olarak değerlendiriyor.

- Hindistan-Pakistan gerilimi

Hindistan ile Pakistan arasındaki son gerilim, Keşmir'in Hindistan idaresindeki kısmında 14 Şubat'ta polis teşkilatına bağlı milis gücüne yapılan ve 44 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla başladı.

Yeni Delhi yönetimi, saldırıyla ilgili Pakistan'ı suçladı. Saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetti.

Hindistan, 26 Şubat'ta Keşmir Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafında bulunan terör örgütü hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Pakistan da perşembe sabahı, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan'a ait iki savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi. Ayrıca Pakistan uçakları Hindistan hava sahasına girdi.

Hindistan, Pakistan'a ait bir savaş uçağını düşürdüğünü açıklarken, İslamabad yönetimi bunu doğrulamadı.

Gelişmeler üzerine Pakistan tüm hava sahasını kapatırken, Hindistan bazı havaalanlarında uçuşları durdurdu.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'ı sorunları diyalog yoluyla çözmeye ve sağduyuyu hakim kılmaya davet etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gerilime ilişkin yaptığı açıklamada taraflara itidal telkin ederek gerilimin tırmanmasından kaçınmalarını istedi. Almanya, İngiltere, Çin ve Rusya da benzer çağrılar yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :