Özelleştirilme şartları belli oldu

Özelleştirilme şartları belli oldu

10 Haziran'da son teklifleri alınacak Seydişehir'deki Eti Alüminyum AŞ'nin satışı konusunda, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), tesisi alacak firma için 4 şart koydu. Tesisi alacak firma, 5 yıl içinde 110 milyon dolar yatırım yapacak.

Oymapınar Barajı'ndan sadece tesisteki üretim için elektrik kullanacak, 49 yıl süre ile üretimi devam ettirecek.
TBMM KİT Komisyonu'nda, Eti Alüminyum'un 2003 yılı hesapları genel görüşe sunulurken, komisyon üyelerinin tesisin stratejik önemi nedeniyle özelleştirilmesindeki sakıncaları dile getirmeleri üzerine, ÖİB Daire Başkanı Arzu Akın, tesisin satışı konusunda getirdikleri şartları açıkladı. Buna göre, dünyadaki sayılı entegre tesislerden birisi ve üretimde kullandığı ithal girdi oranı çok düşük olan Eti Alüminyum tesislerinin satış şartnamesinde, şirketin özelleştirme sonrasında da en az bugüne kadar süregelen ortalama kapasite ile çalışmasını ve bölge ekonomisine katkısını artırarak sürdürebilmesini temin edecek 4 şart kondu.

Satış şartnamesine göre, alıcı, hisse satış sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren 5 yıl içinde en az 110 milyon dolar yatırım yapacak. Alıcı, söz konusu yatırım taahhüdü için ÖİB tarafından kabul edilecek, ÖİB lehine, dolar cinsinden kayıtsız şartsız, süresiz, gayrı kabili rücu, ilk talepte ödemeli ve istenildiğinde nakde çevrilebilir kesin teminat mektubu verecek. Alıcının yaptığı yatırım tutarının banka teminat mektubuna oranı kadar kısmı serbest bırakılacak.

Maden ihracatı yasaklanacak
Şirketin üretiminde ana girdi olarak kullanılan boksit madeninin çok uzun dönemde sıvı alüminyum üretiminde kullanılabilmesi, söz konusu hammaddenin temininde dışa bağımlı kalınmadan, yerli kaynakların yeterliliğini sağlayabilmek için, ham maden ihracatına yasak getirilecek.

Alıcı, şirketin adına verilmiş ve kullanımında bulunan maden sahalarındaki rezervi, kendi üretimi dışında kullanmayacak, ihracat yapmayacak ve/veya ihrac kaydı ile satmayacak. Alüminyum üretiminde kullanılan ham maden ihracatına yasak getirilmesi konusunda Dış Ticaret Müsteşarlığı ile görüşüldüğü ve bu konuda bir kararname hazırlandığı belirtildi.

49 yıl üretim şartı
Şirketin özelleştirme sonrasında da en az bugüne kadar süregelmiş ortalama kapasite ile çalışmasını, bugüne kadarki üretim miktarı kadar üretim yapmasını teminen, 49 yıl üretime devam şartı kondu.

Alıcı, şirketin ülke ekonomisine katkısını sürdürmesini teminen, hisse satış sözleşmesinin imzalanmasını takiben, 49 yıl süre ile en az 2 milyon 940 bin ton (3 yıllık ortalama asgari 180 bin ton) sıvı alüminyum üretimi yapacak.

Oymapınar HES'in kullanımı
Şirketin özelleştirme kapsamına alınmasından bir ay sonra şirkete bağlanan Oymapınar HES'in kullanımı konusunda da sınırlamalar getirildi. Oymapınar HES, şirketin önemli maliyet kalemlerinden olan enerji maliyetini dünya ortalamalarına çekerek, şirketin serbest piyasada rekabet edebilir maliyetlere sahip olmasını sağlamak için 49 yıllık kullanım hakkı, Eti Alüminyum'a verildi. Ancak, şirket, bu amaç dışında, Oymapınar'ı otoprodüktör lisansı dışında çalıştıramayacak. Otoprodüktör lisansı uyarınca, şirketin, kendi ihtiyacı dışında kalan elektriği, üretimin yüzde 25'ini aşmamak şartı ile satabilecek.

Çalışanların tazminatını ÖİB ödeyecek
Hisse satış sözleşmesinin imzalanmasından sonra 6 ay içinde kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrılan personelin tazminatları, öncelikle alıcı şirket tarafından ilgililere ödenecek. Bu ödemelere ilişkin belgenin ÖİB'ye ibrazı halinde, ÖİB, bu ödemeleri Özelleştirme Fonu'ndan alıcı şirkete geri aktaracak.