Otomobile büyük zam geliyor!

Otomobile büyük zam geliyor!

Bakanlar Kurulu, binek otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi’ni motor hacmine göre yüzde 5, 10 ve 15 oranında artırdı. Artan vergi, otomobil fiyatlarına yüzde 3,57 ila yüzde 6,52 zam olarak yansıyacak

Bakanlar Kurulu, binek otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi’ni motor hacmine göre yüzde 5, 10 ve 15 oranında artırdı. Artan vergi, otomobil fiyatlarına yüzde 3,57 ila yüzde 6,52 zam olarak yansıyacak. Kurdaki artışla birlikte zam oranı yüzde 15’i bulacak. Otomotiv firmaları sürpriz vergi artışını şaşkınlıkla karşıladı.

Hükümet yeni yıla vergileri artırarak girdi. Her motor hacmindeki otomotiv vergisi de zam yağmurundan nasibini aldı. Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla, bazı mallarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları ile maktu ve asgari maktu vergi tutarları yükseltildi. Binek otomobil, cep telefonlarında uygulanan ÖTV’de artışa gidildi.

Yeni binek otomobil alımında ödenen ÖTV değişik oranlarda artırıldı. Buna göre motor silindir hacmi 1.600 santimetreküpün altındaki otomobillerde yüzde 40 olarak uygulanan ÖTV oranı yüzde 45’e, motor silindir hacmi 1.600-2.000 santimetreküp arasında olan otomobillerde yüzde 80 olarak uygulanan ÖTV oranı yüzde 90’a ve motor silindir hacmi 2.000 santimetreküpten büyük otomobillerde yüzde 130 olan ÖTV oranı yüzde 145’e yükseltildi.

ÖTV artışına bağlı olarak sıfır kilometre binek otomobil almak isteyenler artık daha fazla para ödeyecek. Artan vergi, otomobil fiyatlarına yüzde 3,57 ila yüzde 6,52 oranında zam olarak yansıyacak. Otomobil markaları kur farkından doğan zamları araç fiyatlarına yılbaşından sonra yansıtmayı da planlıyordu. Otomotiv fiyatlarında yeni yılda yüzde 10 civarı bir artış beklenirken, yeni ÖTV zammıyla birlikte artışın yüzde 15 dolayına yükseleceği hesaplanıyor.

 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, ÖTV artışının sektör için sürpriz olduğunu söyledi. Bayraktar, son dönemde gerek döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, gerekse BDDK’nın otomobil kredilerine getirdiği sınırlamaların 2014 yılında sektörü olumsuz etkileyeceğini zaten öngördüklerini ifade etti. Bayraktar, “Ülkemizde otomobil satışında alınan vergilerin yüksekliği kamu da dahil olmak üzere bütün kesimler tarafından kabul gören bir konu. 43 bin liralık bir otomobil için 5 sene içinde bir otomobil fiyatı kadar vergi ödendiğine dikkat çekmiştik.” açıklaması yaptı. Türkiye’nin ortalama 16 yaşındaki hurda araçlara bindiğini ve otomotiv sektörünün gelişmesi için hurda araçların trafikten çekilmesi gerektiğini belirten ODD Başkanı şunları söyledi: “Bizler sektörümüzün gelişmesi için yapılması gerekenleri anlatırken, öngörmediğimiz bir şekilde ÖTV oranlarının artırılmış olması bizim için çok şaşırtıcı oldu. Bu durum, otomotiv sektörü ve bağlantılı sektörlerdeki istihdamı ve planlanan yatırımları da olumsuz etkileyecektir.” 2014’e dair olumsuz tahminlerin üzerine ÖTV artışının da eklenmesiyle sektör için daha vahim sonuçlar ortaya çıkacağını ifade eden Bayraktar, “Bugünkü sürpriz vergi artışı sonrasında, sektördeki tüm markaların 2014 yılı için belirledikleri hedef ve stratejileri yeniden revize etmeleri gerekecek.” dedi.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt da, “Vergi artışını yükseltme kararı sektördeki satış adetlerini gelecek yıl 500-600 binler seviyesine geriletecektir.” değerlendirmesi yaptı. Sektör için 700-800 bin adetlik satışların kritik sınır olduğunu aktaran Bozkurt, bu sınırın altında kalınması durumunda giderlerin karşılanmasında sıkıntı yaşanacağını, bağlantılı sektörler ile birlikte tüm markaların, satışların gidişatına göre bir dizi önlem almaları gerekeceğini vurguladı. Türkiye’deki vergilerin yüzde 20’sini otomotiv ve otomotivle bağlantılı sektörlerin oluşturduğu bilgisini veren Bozkurt, ekonomideki yavaşlatma ve soğutma çalışmalarının istihdamı doğrudan olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Cep telefonlarına adet başına uygulanan 100 liralık vergi de 120 liraya yükseltildi. Bakanlar Kurulu otomobil ve cep telefonunun yanı sıra sigara ve içkiden alınan vergiyi de artırdı. Tütün mamullerinde uygulanan ÖTV’de artışa gidildi. Buna göre paket başına asgari maktu vergi 3,22 liradan 3,75 liraya, paket başına maktu vergi de 9,22 kuruştan 13 kuruşa çıkarıldı. Bu arada işlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarı ise AB Komisyonu’na verilen Eylem Planı doğrultusunda bin 500 dolar/tondan bin 200 dolar/tona indirildi. Bakanlar Kurulu kararıyla alkollü içkilerdeki asgari maktu vergi tutarı da yüzde 10-15 oranlarında artırıldı.