Otomatik bireysel emeklilik düzenlemesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Otomatik bireysel emeklilik düzenlemesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Ağbal: "BES'te uzun vadede kalınırsa, sistemden elde edilen getiri, diğer yatırım araçlarından elde edilen getiriden daha fazla oluyor"

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) uzun vadede kalınırsa, sistemden elde edilen getiri, diğer yatırım araçlarından elde edilen getiriden daha fazla oluyor." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 45 yaş altı ücret karşılığı çalışanların, iş verenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil olmasını içeren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

Tasarının tümü üzerinde soru ve eleştirileri yanıtlayan Ağbal, düzenlemenin amacının tasarruf oranlarını yukarı çekmek olduğunu kaydetti.

Tasarruf oranlarının yetersizliğinin zaman zaman gündeme geldiğini dile getiren Ağbal, tasarının, farklı ülkelerdeki uygulamalardan yararlanılarak ve sivil toplum örgütleriyle görüş alışverişinde bulunularak hazırlandığını dile getirdi.

Düzenlemenin, uzun vadede tasarruf oranlarına katkı yapacağını belirten Ağbal, "Türkiye'nin daha çok büyüme oranlarına ihtiyacı var. Toplanan fonların sigorta şirketleri tarafından değerlendirilmesi noktasında şirketlerin yerli veya yabancı olmasını önemsememek gerekir. Biz global ekonomiye entegre olmuş, doğrudan uluslararası sermaye çekmek isteyen bir ülkeyiz. Ne kadar çok uluslarası sermaye gelirse, büyüme o kadar artar." dedi.

Geçmişteki uygulamalar dolayısıyla, zorunlu tasarruflarla ilgili hafızaların iyi olmadığını belirten Ağbal, ancak burada, toplanan tasarrufların yönetilmesi konusunda bir kamu müdahalesinin söz konusu olmadığını hatırlattı.

Sigorta şirketlerinin yatırım araçlarını seçme konusunda serbest olduklarını dile getiren Ağbal, "BES, kısa vadeli bir enstrüman değil. BES, temelinde emeklilik rejiminin bir parçası. Uzun vadeli bir tasarruf yöntemi. BES'te uzun vadede kalınırsa, sistemden elde edilen getiri, diğer yatırım araçlarından elde edilen getiriden daha fazla oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, sistemde uzun vadede kalmayı zorunlulukla değil, teşvik edici yöntemlerle sağlamaya çalıştıklarını söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :