ÖSYM'den Tarihi Adım: Türkçenin İlk Dijital Yeterlilik Sınavı e-YDTS Başlıyor!
ÖSYM, Türkçeyi uluslararası standartlarda ölçen ilk dijital sınav e-YDTS’yi hayata geçiriyor. Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da uygulanacak sınavla Türkçe yeterliliği belgelenecek.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), uzun süredir hazırlıklarını sürdürdüğü Elektronik Yabancı Dil Olarak Türkçe Sınavı'nı (e-YDTS) resmen başlatıyor. Türkiye'nin uluslararası eğitim vizyonuna büyük katkı sağlaması beklenen bu uygulama, Türkçeyi dijital ortamda ölçen ilk merkezi sınav olma özelliğini taşıyor. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, bu adımın "yılların hayali" olduğunu vurgulayarak, 9 Mayıs itibarıyla sınav merkezlerinde ilk oturumun gerçekleştirileceğini duyurdu.
Uluslararası Standartlarda Türkçe Yeterlilik Belgesi
e-YDTS, dünya genelinde kabul gören Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (CEFR) kriterlerine uygun olarak geliştirildi. Sınava giren adaylar; dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerileri üzerinden değerlendirilecek. Başarılı olan adaylara B2, C1 ve C2 seviyelerinde uluslararası geçerliliği olan ve güvenilir bir Türkçe yeterlilik sertifikası sunulacak. Bu belge, özellikle Türkiye'de eğitim görmek isteyen yabancı öğrenciler ve akademik çalışma yapmak isteyenler için kritik bir referans noktası olacak.
4 İlde Dijital Sınav Merkezlerinde Uygulanacak
Hazırlık aşamasında 8 deneme sınavı ve çok sayıda eğitimin yapıldığı e-YDTS; Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir'deki yüksek teknolojik donanımlı elektronik sınav merkezlerinde (e-Sınav Merkezleri) yapılacak. Sınavın, sadece eğitim kurumları için değil, aynı zamanda meslek kuruluşları ve devlet kurumları için de Türkçenin akademik gücünü ortaya koyan standart bir ölçme aracı olması hedefleniyor.
Kaynak: