Osmanlı mezarları gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor

Osmanlı mezarları gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor

Bosna Hersek'in Glamoc kasabasındaki arkeolojik kazılarda yaklaşık 10 mezar taşı gün yüzüne çıkarılırken uzmanlar, bölgedeki mezar taşlarının sayısının 100'e yakın olduğunu tahmin ediyor- Glamoclu imam Dragolovcanin: - "Mezar taşları yaklaşık 400 yıllık.

GLAMOC (AA) - ALMİR TERZİC - Bosna Hersek'in güneybatısındaki Glamoc kasabasında bulunan Kovacevci mezarlığında yapılan arkeolojik kazılarda, Osmanlı dönemine ait yaklaşık 10 mezar taşı bulunurken uzmanlar, bölgedeki mezar taşı sayısının 100'e yakın olabileceğini açıkladı.

Glamoc İslam Birliği Meclisi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında gün yüzüne çıkarılan mezar taşlarının 16. yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor. Sayılarının 100'e yakın olabileceği söylenen mezar taşlarının tamamının çıkarılması için yetkililer Türk kurumlarına yardım çağrısında bulundu.

Glamoclu imam Muhamed Dragolovcanin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Glamoc kasabasının Osmanlı döneminde sınır hattında olduğunu anımsatarak o dönemde çok sayıda askerin Osmanlı topraklarını savunmak için bu bölgede mücadele ettiğini söyledi.

Arkeolojik kazılara imkanları elverdikçe devam ettiklerini belirten Dragolovcanin, tüm mezar taşlarının gün yüzüne çıkarılması için Bosna Hersek'teki Türk kurumlarına yardım çağrısında bulundu.

Dragolovcanin, çıkarılan mezar taşları üzerindeki "balta" ve "silah" gibi sembollerden, mezarların dönemin askerlerine ait olabileceğini tahmin ettiklerini söyleyerek "Mezar taşları yaklaşık 400 yıllık. Bu nedenle akıncılara ait mezarlar olabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Glamoc İslam Birliği Meclisi Başkanı Arif Kovacevic de Glamoc'un tarihi açıdan son derece zengin bir belediye olduğunu ifade ederek şehirdeki mezar taşlarının geçmişte ünlü taş ustalarının bu bölgede yaşadığının da göstergesi olduğunu kaydetti.

TRT'nin de bölgedeki Osmanlı eserleriyle ilgili bir belgesel çekeceğini anlatan Kovacevic, Bosna Hersek'teki 30 sultan camisinden biri olan Fatih Sultan Mehmed Camisi'nin de TRT'nin ilgisini çektiği, henüz restore edilmeyen bu caminin küllerinden doğmayı beklediğini belirtti.

Kovacevic, bölgede Osmanlı döneminden kalma çok sayıda han, hamam, caminin bulunduğuna işaret ederek "Bizim görevimiz bunları elimizden geldiğince korumaktır." diye konuştu.

- Doğa güzellikleriyle de ünlü

İmam Dragolovcanin, bölgedeki Fatih Sultan Mehmed Camisi ile dönemin Bosna Beylerbeyi Malkoçoğlu Yahyapaşazade Bali Bey tarafından yaptırılan Malkoç Bey Camisi'nin restorasyonu için Bosna Hersek Anıtları Koruma Komisyonundan da talepte bulunacaklarını söyledi.

Malkoç Bey Camisi'nin bulunduğu Malkocevci köyüne de adını veren Malkoçoğlu Yahyapaşazade Bali Bey'in iki yıl boyunca Bosna Beylerbeyliği yaptığını anımsatan Dragolovcanin, o dönemde yapıldığını tahmin ettikleri caminin Ulusal Anıtlar Listesi'ne girmesini istediklerini ifade etti.

Glamoc kasabasının Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ortak kültür ve tarihi simgelediğini belirten Dragolovcanin, Türk kurum ve kuruluşlarının çalışmalarıyla burayı yeniden tarihe kazandırmayı umduklarını dile getirdi.

Dragolovcanin, "Uzun yıllar burada yaşayan medeniyetler oldu ve arkalarında kültür mirasları bıraktı. Günümüzde, Glamoc'ta 3 bin vatandaş yaşıyor. Bizler, atalarımızın bıraktıklarını korumakla görevliyiz." dedi.

Dragolovcanin, Glamoc kasabasının Bosna Hersek'in en eski belediyelerinden biri olduğuna işaret ederek kasabanın sadece tarihi güzellikleriyle değil, doğa güzellikleriyle de ünlü olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :