"Oscar törenine gidemediğim için üzülmedim"

"Oscar törenine gidemediğim için üzülmedim"

"The White Helmets" kısa belgeselinin kameramanı Suriyeli Hatib:- "Oscar töreni için davet üzerine Amerika'ya gitmek için vize aldım. Havaalanında pasaportumun bu uçuşa uygun olmadığını söyleyip geri çevirdiler. Bunlar benim için önemli değil. Benim için

İSTANBUL (AA) - SAMET DOĞAN - Bu yıl "En İyi Film" dalında yapılan yanlış anonsun damgasını vurduğu 89. Oscar Ödül Töreni'nde "En İyi Kısa Belgesel" Oscar'ını "The White Helmets" (Beyaz Baretliler) aldı.

Suriye iç savaşında çok sayıda kişinin hayatını kurtaran ve gönüllülük esasına dayalı çalışan Suriye Sivil Savunma, bilinen adıyla "Beyaz Baretliler"in hikayesini anlatan filmin Suriyeli kameramanı Halid Hatib, vizesi iptal edildiği için ödül törenine gidemedi.

Halep'te doğup büyüyen, savaşla birlikte fotoğraf ve videolar çeken kameraman Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurulduğundan bu yana Suriye Sivil Savunma'da kameramanlık yaptığını, diğer yandan ise Beyaz Baretliler'de kurtarma çalışmalarında görev aldığını dile getirdi.

Hatib, bombardımandan sonra enkaz altında kalanların sayısı fazla olunca, fotoğraf çekmeyi bırakıp kurtarma çalışmalarına katıldığını belirterek, durum kontrol altındaysa fotoğraf ve video çekip, sosyal medya hesapları üzerinden katliamları dünyaya duyurmaya çalıştığını aktardı.

Belgeselin Oscar almasına sevindiğini, törene gidemediği için ise üzülmediğini kaydeden Hatib, "Oscar ödül törenine davet üzerine Amerika'ya gitmek için vize aldım. Havaalanında pasaportumun bu uçuşa uygun olmadığını söyleyip geri çevirdiler. Amerikan Konsolosluğundan sorunu gidermek için yeni bir belge alınması gerekiyordu ama artık vakit çok geçti. Bunlar benim için önemli değil. Benim için Suriye meselesinin bir şekilde dünyaya anlatılması önemliydi." diye konuştu.

- "82 binden fazla Suriyeli kurtarıldı"

Ekran başında Oscar ödül törenini izlerken duygulandığını söyleyen Hatib, şöyle devam etti:

"Dünyadan tek beklentimiz bu belgeseli izlemeleri ve bombardımanların durması için uluslararası arenada baskı yapmaları, sivil ölümlerinin önüne geçilmesi için çaba göstermeleridir. Suriye'de trajedi her geçen gün artıyor. Bu belgeselin Oscar alması her ne kadar bizi gururlandırsa da asıl mesele dikkatleri Suriye'ye çekmesi. Türkiye, Suriye meselesinde en çok çaba gösteren ülke. Beyaz Baretliler Türkiye'de eğitim aldı ve kendi gönüllülerine Türkiye'den aldıkları tecrübeleri aktardı ve bu şekilde çok daha güçlü bir çalışma yapmayı başarabildik."

Yönetmen Orlando von Einsiedel'in, belgeseli çekme fikrini iki yıl önce getirdiğine işaret eden Hatib, "Beyaz Baretliler'in Suriye'de önemli bir insani görev üstlendiğini, dünyaya duyurulması gerektiğini söyledi. Pek çok kez İstanbul'da toplantılar yaptık. Biz de bu çalışmanın faydalı olabileceğini düşünerek çalışmaya başladık. Halep'te çok zor şartlar altında çalıştık. Amacımız sivil savunma ekiplerinin ne kadar zor bir çalışma yaptıklarını ve yaşanan katliamları dünyaya anlatmaktı." şeklinde konuştu.

Hatip, belgesel için harcadıkları emeğin boşa gitmediği belirterek yaparak, şunları söyledi:

"Dünyaya sivillerin bombardıman altında nasıl bir hayat yaşadıklarını anlattığımızı düşünüyorum. Beyaz Baretliler'in sivilleri kurtarmak için kendi hayatlarını hiçe sayarak nasıl çalıştıklarını tüm dünya gördü. Beyaz Baretliler, sivil savunma konusunda ne kadar önemli bir iş başardıklarını kanıtladılar. Şimdiye kadar 82 binden fazla Suriyelinin hayatını kurtardılar. Bu sırada da 168 sivil savunma gönüllüsü yaşamını yitirdi."

- "Suriye meselesini anlatmaya devam edeceğiz"

Belgeselin görüntü yönetmeni Fadi El Halebi de Halep'te doğduğunu ve gösterilerin başladığı 2011'den bu yana görüntü çekerek sosyal medyadan yayınladığını ifade etti.

Halebi, bazı uluslararası haber ajanslarıyla çalıştığına ve birçok belgesel çektiğine vurgu yaparak, "Beyaz Barteliler"in Oscar almasının Suriye'de yaşananları dünyaya duyurma konusunda çok önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Pasaportu olmadığı için kendisinin yerine Hatib'in Amerika'ya gitmesine karar verdiklerini aktaran Halebi, yaşananların kendilerini yavaşlatmayacağının altını çizerek, "Bu belgesel, Suriye meselesini insani boyutuyla ele alıyor ve biz bunu anlatmaya devam edeceğiz. İki gün sonra çalışmalarıma devam etmek için Suriye'ye geri döneceğim." dedi.

Törende, Oscar ödülünü, belgeselin yönetmeni Orlando von Einsiedel ve yapımcı Joanna Natasegara aldı.

Yönetmen Einsiedel, Beyaz Baretliler’in kurucusu Raid el Salih’in "Bu film bizim çalışmalarımızı dünyaya tanıttığı için müteşekkiriz. Kuruluşumuza Kuran'daki 'Kim bir hayat kurtarırsa bütün insanlığı kurtarmış gibidir' ayeti rehberlik ediyor. 82 binden fazla Suriyelinin hayatını kurtardık." mesajını okuduktan sonra, davetlileri ayağa kaldırdı ve Suriye'deki savaşın durması için alkış istedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :