Organ bağışı çalışmaları meyve verdi
İl Sağlık Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar sonucu geçen yıl 249 olan organ bağışı sayısının, bu yılın 9 ayında 927'ye yükseldiği bildirildi.
İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, yaptığı açıklamada, kentte organ bağışı sayısını artırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini, bu çalışmaların sonuçlarını istenilen düzeyde olmasa da almaya başladıklarını söyledi.
Konya'da 2004 yılında organ bağışı yapanların sayısının 31 olduğunu, yaptıkları çalışmalar sonucu bu sayının 2005 yılında 110, 2006 yılında da 249 olarak gerçekleştiğini bildiren Küçükkendirci, bu yılın ilk 9 ayında ise 927 kişinin organ bağışında bulunduğunu belirtti.
Rakamlara bakılarak 2004-2007 yılları arasında yaptıkları organ bağışı çalışmalarının gelişim sürecinin açıkça görüldüğünü anlatan Küçükkendirci, ''Bu süreçte özveriyle yürüttüğümüz çalışmalarımızın sonuçlarını kısmen de olsa aldık, ancak henüz istediğimiz seviyeye ulaşmış değiliz'' dedi.
Geçen yıl yapılan organ bağışı çalışmaları hakkında bilgi veren Küçükkendirci, şunları kaydetti:
''Geçen yıl Organ Bağışı Haftası'nda organ bağışı konusunda toplum bilinci oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlik ve programlar düzenledik. Hafta boyunca Konya'nın önemli alışveriş merkezlerine sağlık ekipleri göndererek bağış almaya çalıştık. Yine düzenlediğimiz paneller, hazırladığımız afişlerle vatandaşları bilgilendirmeye çalıştık. Tüm bu çabaların sonunda hafta boyunca 85 kişi bağışta bulundu.''
Haftanın sona ermesinin ardından kampanyanın uzantısı olarak çeşitli dönemlerde basın yoluyla hatırlatma çalışmaları yaptıklarını belirten Küçükkendirci, bu çalışmaların sonuçsuz kalmadığını, ilk olarak 1 Mart 2007 tarihinde iş kazası sonucu hayatını kaybeden bir gencin organlarının ailesi tarafından bağışlandığını bildirdi.
Bu olayın hemen ardından yine iş kazası sonucu ölen bir kişinin daha organlarının bağışlandığını ifade eden Küçükkendirci, ''bunu üçüncü bağış takip etti. Bu yıl içinde toplam 12 kişi organ bağışı ile sağlığına kavuştu, artık hayata daha sıkı tutunuyorlar. Bağışların artması dileğiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi. AA