Okulda "yöresel ağız sokağı"

Okulda "yöresel ağız sokağı"

Kütahya'daki bir ortaokulda öğrencilerin derslerde de yöresel ağız kullanması üzerine, okul yönetimince Türkçe'nin doğru ifadelerle öğrenilmesi amacıyla eğitim kurumunun bir katında "yöresel ağız sokağı" oluşturuldu- Ağız sokağından bazı örnekler:- "İlimo

KÜTAHYA (AA) - MUHARREM CİN - Kütahya'nın Hisarcık ilçesindeki bir ortaokulda, öğrencilerin derslerde de yöresel ağız kullanmaları üzerine okul yönetimi tarafından, Türkçe'nin doğru ifadelerle öğrenilmesi amacıyla "yöresel ağız sokağı" oluşturuldu. Öğrenciler, uygulama sayesinde yöresel ağızdaki bazı ifadelerin doğru şeklini öğrenebiliyor.

Şehitler Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Ayşegül Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda öğrenim gören çocukların büyük bölümünün günlük yaşamlarında kullandığı yöresel ağzın derslere de yansıması üzerine zaman zaman zorluklar yaşandığını söyledi.

Derslerde yöresel ifadeler yerine doğru kelimelerin kullanılması için çalışma yaptıklarını anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz yerel ağızla standart Türkçe'yi çok fazla karıştırıyorlardı. Kompozisyon yazarlarken dahi yöresel dili kullanıyorlardı. Biz de doğrusunu öğretmek için okulumuzun bir katının koridorunu 'yerel ağız sokağı'na dönüştürdük. Burada duvarlara astığımız yazılarda, kullanılan yöresel ifadelerin altına doğrusunu yazdık. Çocuklar bu sokağımızı çok beğendi ve aynı zamanda eğlenceli buldu. Bu sokağımızda öğrencilerimiz günlük yaşantılarında kullandıkları yöresel ifadelerin Türkçe karşılığını doğru şekilde öğrenmiş oluyorlar. Aynı zamanda yöresel ağzı bilmeyen öğrencilerimiz de bu sayede öğrenmiş oluyor."

Ayşegül Şahin, yöresel ağzın da yaşatılması gerektiğine işaret ederek, "Yöresel ağız, kültürümüzün önemli değerleri arasındadır. Biz gerçekleştirdiğimiz bu projeyle hem kültürümüzü yaşatmayı hem de yöresel ağızda kullanılan ifadelerin Türkçe doğru karşılığını öğretmeyi amaçladık." dedi.

Okul Müdürü Bekir Sıtkı Özyurt da uygulanan proje sayesinde öğrencilerin yöresel ağzın yanında düzgün Türkçe konuşmayı ve yazmayı da öğrendiklerini belirtti.

- Yöresel dilden bazı örnekler

Öğrencilerin hem yöresel ağzı hem de Türkçe doğru karşılığını öğrenmesi amacıyla oluşturulan "yöresel ağız sokağı"na asılan bazı örnekler şöyle:

"İlimon değil limon, İbram değil İbrahim, Aşa değil Ayşe, sovan değil soğan, Üsen değil Hüseyin, ünnemek değil çağırmak, culuk değil hindi, Irmızan değil Ramazan, emme değil fakat, ebermek değil getirmek, yemeni değil ayakkabı, babuç değil terlik, buymak değil üşümek, deze değil teyze, goca ana değil nine, bibi değil civciv, davşan değil tavşan, carcur değil fermuar, tıngır soba değil teneke soba, gettim değil getirdim, bıldır değil geçen sene, ehbap değil arkadaş."

Okulda "yöresel ağız sokağı"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :