Öğrenciler yenilenebilir enerji projelerini sergiledi

Öğrenciler yenilenebilir enerji projelerini sergiledi

Şanlıurfa'da, "Daha temiz bir dünya için bin fikir" sloganıyla düzenlenen GAP Yeşil İnovasyon Proje Yarışması'nda finale kalan projeler sergilendi- GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil:- "Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında ortaokul ve li

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa'da, öğrencilerin yenilenebilir enerji alanına ilgisini çekmek amacıyla düzenlenen GAP Yeşil İnovasyon Proje Yarışması'nın final projeleri sergilendi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ), İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezi iş birliğinde "Daha temiz bir dünya için bin fikir" sloganıyla GAP bölgesindeki okulların öğrencilerini kapsayan GAP Yeşil İnovasyon Proje Yarışması düzenlendi.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'tan lise ve ortaokul öğrencilerince geliştirilen bin 232 proje arasından finale kalan 60 proje, Şanlıurfa'daki bir alışveriş merkezinde sergilendi.

Yarışma kapsamında, projeler alanında uzman kişilerce incelenecek ve yapılacak oylama sonucunda dereceye girenlerin sahiplerine ödül verilecek. Ayrıca, projeler yurt içi ve dışı bilimsel yarışmalara katılmaya hak kazanacak.

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, gazetecilere yaptığı açıklamada, GAP bölgesinin rekabet üstünlüğü olan alanlarında çeşitli çalışmalar yürüttüklerini, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin de bu çalışmalardan biri olduğunu söyledi.

GAP bölgesinin yenilenebilir enerji alanında güçlü bir bölge olduğunu belirten Karahocagil, "Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında ortaokul ve lise öğrencilerimizin bilinçlenmesini sağlayarak, proje üretme kapasitelerini arttırarak, onların bu alanlardaki düşüncelerini fiiliyata geçirmelerini amaçladık." dedi.

Karahocagil, yarışmaya 9 ilden öğrencilerin ilgi gösterdiğini dile getirerek, zorlu bir elemenin ardından finale 60 projenin kaldığını ifade etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan da Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezi tarafından 9 ildeki öğrencilere yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularında eğitimler verildiğini anlattı.

Projelerin her birinin birbirinden değerli olduğunu kaydeden Turan, şöyle konuştu:

"Finale kalan 60 projemiz de aslında ödülü hak ediyor. Öğrencilerimiz çok güzel projeler geliştirmişler. Hem yeşil çevre hem de yeşil inovasyon konuları gibi önemli konulara parmak bastılar. Şanlıurfa'daki öğrencilerimiz artık kodlama ile diğer alanları birleştirebiliyor. Şimdi de çevreyi kodlama ile birleştirerek güneş enerjisinden enerji üretip seralarda, otomatik sulama, ısıtma, havalandırma programlarında kullanabiliyorlar. Bu konuda GAP bölgesindeki illere de örnek olabilecek çalışmalar yapıyorlar."

Güneş enerjisiyle çalışan araçlar, akıllı çiftlikler, sulama sistemi prototipleri gibi projelerin yer aldığı sergi, 10 Mayıs Cuma günü dereceye giren proje sahiplerine ödüllerin verilmesiyle son bulacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :