Nüfusu 8 milyon olan İsrail, koronavirüse karşı koyamayınca hırsını Filistinli gençlerden alıyor

Nüfusu 8 milyon olan İsrail, koronavirüse karşı koyamayınca hırsını Filistinli gençlerden alıyor

Dünyaya kafa tutan ancak kimseyi takmayan terör devleti İsrail, virüse karşı boyun eğen ülkelerden biri oldu. 8 milyonluk nüfusuyla dünyaya parmak sallayan İsrail'de ölüm sayısı 199 oldu. Ortalaması yüksek olan İsrail, Türkiye'den yardım almak için sırada

Dünyanın birçok alanında liderliğiyle göze çarpan özellikle kritik sektörlerde öne çıkan bilim insanlarıyla dünyanın önde gelen devleti olarak görülen İsrail, koronavirüse çareyi Türkiye'den yardım almakta buldu.

8 milyon 884 bin nüfusuyla Ortadoğu'daki terörün baş sorumlusu İsrail'de bugüne kadar 15 bin 398 koronavirüs vakası görüldü. Bu vakaların 6 bin 602'sini iyileştirmeyi başaran İsrail'de ölüm sayısı da 199.

Türkiye'den tıbbi malzeme almak için sıraya giren ülkelerden biri olan İsrail, üretimdeki yetersizliği nedeniyle destek verdiği hiçbir ülkeden özellikle de ABD'den hiç destek alamadı. Bilim adamlarıyla ünlü olan İsrail, yine hiç bir ülkeye yardım da götüremedi.

Ne olduğunu anlamaya çalışan İsrail, daha önce bu virüsün farklı türlerini hatta ilk türlerini görmüştü. Terör devleti buna rağmen salgını bir türlü kontrol altına alamıyor ve İsrailli yahudiler sokağa çıkmaya dahi korkuyorlar.

Bu gelişmelerin ışığında Filistin üzerindeki baskısını sürdüren İsrail, Filistinli gençlere de tahammül edemiyor.

Yıllardır Filistin'de kan döken İsrail, yayılmacılığını koronavirüs salgınında fırsata dönüştürmenin de planlarını yapıyor.

İsrail'de Kovid-19 önlemleri kapsamında tüm okullarda eğitime ara verilirken, ikiden fazla kişinin bir araya gelmesi de yasaklanmıştı.

mesih-bizi-kurtaracak-diyen-israil-saglik-bakani-istifa-etti-722734-5.jpg

BAKAN İSTİFA ETTİ

Koronavirüsle ilgili “Mesih bizi kurtaracak” diyen İsrail Sağlık Bakanı Yaakov Litzman, Başbakan Benjamin Netanyahu’ya istifasını sundu.

Litzman, koronavirüsle mücadele konusunda başarısız uygulamalarıyla çok eleştirildi.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Litzman, salgının başlangıcında sinagogların açık kalmasına izin vererek “ultra-Ortodoks toplumu sosyal mesafe uygulamalarından istisna” tutmuştu. Hatta salgınla ilgili bir demecinde “Mesihin salgını sonlandıracağını” öne sürmüştü.

KORONAVİRÜSÜ ATLATMIŞTI

Litzman, eşiyle birlikte Covid-19 hastalığına yakalanmış, 10 gün süren tedavisinin ardından hastalığı hafif bir şekilde atlatmıştı.

Yaakov Liztman, çeşitli konumlarda Sağlık Bakanlığı’nda çalışmasına rağmen tıp eğitimi yok. Daha önce de Sağlık Bakanlığı’nda tıp eğitimi olmayan kişilerin atanması nedeniyle eleştirilere konu olmuştu.

İsrail medyasında, Litzman’ın istifasını Başbakan Benjamin Netanyahu’nun istediği konuşuluyor.

israil-protesto.jpg

GÖSTERİLER BİTMİYOR O NEYİN DERDİNDE

İsrail'in başkenti Tel Aviv'in Rabin Meydanı'nda toplanan bin kadar gösterici, Başbakan Binyamin Netanyahu karşıtı gösteri düzenledi.

Yediot Aharonot gazetesinin internet sitesinden verilen habere göre, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen Tel Aviv'in Rabin Meydanı'nda toplanan yaklaşık bin kişi, hakkında yolsuzluk davası açılan Netanyahu aleyhinde gösteri düzenledi.
Protestoya ilişkin verilen bilgide, göstericilerin, Kovid-19 kriziyle mücadelede tüm yönetimin Netanyahu'nun elinde toplanmasına karşı oldukları kaydedildi.

Geçen ay kurulduğu belirtilen Kara Bayraklar adlı protestocu halk hareketinin de gösterilere katıldığı belirtildi.

Göstericiler, Kovid-19 salgını nedeniyle sosyal mesafe kuralına uyarak 2 metre aralıklarla meydanı doldurdu.

GENÇLERİ GÖZALTINA ALDILAR

Filistinli insan hakları kuruluşu Vadi Hilve Enformasyon Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’ün İseviyye ve Et-Tur mahallelerinde 4 Filistinli genci gözaltına aldığı belirtildi.

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te 4 Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistinli insan hakları kuruluşu Vadi Hilve Enformasyon Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’ün İseviyye ve Et-Tur mahallelerinde 4 Filistinli genci gözaltına aldığı belirtildi.

Açıklamada, Filistinli gençlerin İsrail polisince Doğu Kudüs’teki evlerine düzenlenen baskınlar sonucu gözaltına alındıkları vurgulandı.

Etiketler :