NATO PA 62. Genel Kurulu

NATO PA 62. Genel Kurulu

Litvanya Genel Raportörü Jukneviciene:- "DEAŞ gibi terör örgütlerini ortaya çıkaran faktörler arasında kötü devlet yönetimi, yolsuzluk, siyasi ötekileştirme ve mezhepçi politikalar var"

İSTANBUL (AA) - Litvanya Genel Raportörü Rasa Jukneviciene, "DEAŞ gibi terör örgütlerini ortaya çıkaran faktörler arasında kötü devlet yönetimi, yolsuzluk, siyasi ötekileştirme ve mezhepçi politikalar var." dedi.

TBMM'nin ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen NATO PA 62. Genel Kurulu kapsamındaki "Siyasi Komite" oturumunun ardından, taslak karar değişiklik önergeleri gözden geçirildi ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Oturumda "DEAŞ'ı Mağlup Etme" başlıklı bir sunum yapan Litvanya Genel Raportörü Jukneviciene, DEAŞ gibi terör örgütlerini ortaya çıkaran faktörler arasında kötü devlet yönetimi, yolsuzluk, siyasi ötekileştirme ve mezhepçi politikaların olduğunu belirterek, DEAŞ'i yenmek için daha geniş kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Raportör Jukneviciene, taslak kararın NATO müttefikleri ve ortaklarının sorumlulukları göz önünde tutularak hazırlandığını kaydetti.

Jukneviciene, söz konusu taslağın, Esed rejimi üzerine diplomatik baskıların kararlı bir şekilde uygulanması, Suriye'deki sivil halkın korunması ve barışın getirilmesi için baskıların devam ettirilmesi, Irak ve Suriye'de DEAŞ'a karşı mücadelenin devam etmesi gibi bir çok konuyu kapsadığını belirtti.

Jukneviciene, taslakta ayrıca NATO ortakları arasında işbirliğinin özellikle Körfez ve Akdeniz'de yoğunlaşarak artırılması, Irak halkına insani yardımın ve savaştan kaçan mültecilere iltica hakkı veren ülkelere desteğin artırılması konularının da yer aldığını vurguladı.

NATO müttefiklerinin ve ortaklarının güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğinin altını çizen Jukneviciene, DEAŞ'ı yenmek için uluslararası koordinasyon ve işbirliğinin iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Oturumda söz alan NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak da taslak kararda yer alan "Suriye'deki iç savaş" ifadesinin "Suriye'deki çatışma" olarak değiştirilmesini teklif etti. Öneri, Raportör Jukneviciene tarafından kabul edildi.

Oturumun ardından, sunulan taslak karar gözden geçirilerek, oy çokluğuyla kabul edildi.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :