Nasreddin Hoca Anma Etkinlikleri

Nasreddin Hoca Anma Etkinlikleri

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: "Nasreddin Hoca gerçekten Anadolu hikmetinin en önemli temsilcilerinden biri. Onu herhangi bir mizah figürü gibi algılamak çok yanlış ve haksız bir değerlendirme olur"- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Orman ve Su İşleri Ba

ESKİŞEHİR (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Nasreddin Hoca gerçekten Anadolu hikmetinin en önemli temsilcilerinden biri. Onu herhangi bir mizah figürü gibi algılamak çok yanlış ve haksız bir değerlendirme olur." dedi.

Bakan Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Sivrihisar ilçesinde düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Etkinlikleri'nin açılış programına katıldı.

Avcı, burada yaptığı konuşmada, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü'ye anma etkinliklerini düzenlediği için teşekkür etti.

Gelecek dönemde Sivrihisar'ın turizm potansiyelini yükseltmek için çalışmalar yürüteceklerini belirten Avcı, şöyle konuştu:

"Nasreddin Hoca gerçekten Anadolu hikmetinin en önemli temsilcilerinden biri. Onu herhangi bir mizah figürü gibi algılamak çok yanlış ve haksız bir değerlendirme olur. Nasreddin Hoca kıssaları, aslında çok katmanlı derin hikmetler içeren ve öyle okunduğunda da gerçekten bize hayatın çok farklı yönlerini açan bir hazine. Dolayısıyla Nasreddin Hoca'yı üniversitelerimizin, düşünürlerimizin, yazarlarımızın bu gözle daha derinlemesine değerlendirmelerinde büyük fayda var. Yani bugünkü karşılaştırmalı edebiyat kuramcılarının dediği metinler arası bir okuma yaparak aslında Nasreddin Hoca'nın eşeğe ters binme kıssasını ne tür göndermeler içerdiğini çok güzel işaret buluyorlar. Doğrusu ben bu bağlantıyı bilmeden geçenlerde Sivrihisar'ı ziyaret ettiğimde benzer bir yakıştırma yapmıştım, demek ki doğru yapmışız. Dedik ki o zaman 'eşeğe değil, hocaya bakın, hoca doğru, eşek yanlış yolda gidiyor.' Dolayısıyla eşeğin nefse işaret eden bir metafor olduğunu öğrenmiş olduk. Nasreddin Hoca'nın nerede sözü açılsa ondan öğreneceğimiz bir şeyler var."

- "Sivrihisar'a Nasreddin Hoca Barajı'nı inşa ettik"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise bugün Nasreddin Hoca'nın deyimiyle dünyanın merkezinde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Nasreddin Hoca'nın filozof bir insan olduğunu vurgulayan Eroğlu, bazı kıssalarını da anlattı.

Eroğlu, Nasreddin Hoca'nın Türk kültürüne katkısının büyük olduğunu dile getirerek, etkinlikte emeği geçenleri kutladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Sivrihisar'a birçok yatırım yaptıklarını anlatan Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Sivrihisar ilçesine Nasreddin Hoca Barajı'nı inşa ettik. 7 bin 800 dekar arazi modern sulama sistemiyle sulanacak. DSİ'ye talimat verdim orada hem sulama hem de balıklandırma yapılacak. Sivrihisar'a 51 milyon liralık yatırım yaptık. İnşallah yapımı devam eden diğer tesislerimiz de en kısa sürede açılacak. Bunun dışında ağaçlandırma çalışmalarımız var. İnşallah Sivrihisar'ı yemyeşil yapacağız. Nasreddin Hoca anısına 3 bin sedir fidanı dağıtacağız. Aman fidanları ters dikmeyin."

Programda, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü de birer konuşma yaptı.

Etkinlikte, Bakanlar Eroğlu ve Avcı, tören alanında bulunan Nasreddin Hoca'nın kızı Fatma Hatun'un anıt mezarında dua ederek, kendileri adına hazırlanan çam fidanlarını dikti.

Program sonunda Sivrihisar Belediye Başkanı Yüzügüllü, Avcı'ya Nasreddin Hoca minyatürü hediye etti. Avcı ise başka bir Nasreddin Hoca minyatürü Bakan Eroğlu'na takdim etti.

Anma etkinliklerine, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı ve siyasi parti il başkanları ile vatandaşlar da katıldı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :