Myanmar'da etnik gruplarla barış

Myanmar'da etnik gruplarla barış

Muhalifler barış görüşmelerinden memnun

YANGON (AA) - Myanmar'da Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin, ağustosta düzenlenecek barış konferansına tüm silahlı etnik grupların davet edilmesi talimatını vermesi taraflar arasında memnuniyetle karşılandı.

Etnik isyancı gruplar koalisyonu olarak çalışan Birleşmiş Milliyetler Federal Konseyinden Khu Oo Reh, gelecek ay düzenlenecek bağımsız barış müzakerelerine hazırlık amacıyla yapılan ön görüşmelerin "tam bir aile toplantısı" şeklinde geçtiğini belirtti.

Görüşmenin, gelecek toplantılar için yapıcı nitelikte gerçekleştiğini söyleyen Khu, "Birçok kez hükümetin, ordunun düzenlediği kara harekatını durdurmak için müzakerelere ihtiyaç olduğunu söyledik. Hükümet ve ordunun bu durumun farkında olduğunu ve bu süreç için çalıştığını anlamış olduk." dedi.

Khu, 2015'te imzalanan Ulusal Ateşkes Anlaşmasını imzalamayı reddeden etnik silahlı grupların gelecek ay düzenlenecek toplantıya katılıp katılmayacağıyla ilgili dün yapılan görüşmelerde bir anlaşmaya varılmadığını ifade etti.

Global New Light gazetesi, Suu Çii'nin, etnik gruplarla barış müzakerelerini yürüten hükümetin atadığı heyete, ağustos sonunda düzenlenecek Birlik Barış Konferansına, Ulusal Ateşkes Anlaşmasına imza atmayanlar dahil olmak üzere tüm grupları davet edilmesi talimatı verdiğini yazmıştı.

Myanmar'da bir önceki hükümet, sekiz isyancı örgütle Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalamıştı. En etkilileri dahil en az 13 grup, anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

Myanmar'daki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.

Ülkede Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin yeni hükümeti, isyancılarla barışı öncelikleri arasına almıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler