Mutluluk Genlerimizde Mi Saklı?

Sizce sahip olduğunuz genlerle mutlu olmanız arasında nasıl bir ilişki vardır? Ya da öyle bir ilişki var mıdır?

Uzmanlar hayatımız boyunca mutluluk seviyemizde doğuştan gelen genlerin güçlü bir rol oynadığını yazıp çiziyorlar.

Geçtiğimiz hafta Meram Tıp Fakültesi Öğrenci Kongresi yapıldı. Orada öğrencilerin çalışmalarının merak edenlerle buluşturulduğu bir sergi vardı. Sergide “Mutluluğun Dizginleri Genlerimizin Elinde Mi?” başlıklı bir poster dikkatimi çekti. Çok dikkatimi çekince posterin önünde biraz fazla oyalanmış olacağım ki iki öğrenci arkadaş yanıma geldiler. KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 2 öğrencileri olduklarını söylediler. İlayda Taşkın ve Meryem Andırın.

Öğrenci arkadaşlarla genlerimizin mutluluğumuz üzerine etki edip etmediğini konuştuk. Mutluluğun ne kadarı genlerden geliyor, ne kadarı çevresel faktörlerden ve davranışlarımızdan kaynaklanıyor beni de bilgilendirdiler.

Öğrendim ki; mutluluğun %50’si genetik yapımızca belirleniyormuş, beklenenin aksine sadece %10’u yaşam şartları tarafından kontrol ediliyormuş ve geriye kalan %40 ise elimizde ve yaşantımızdaki davranışlarımız tarafından belirleniyormuş.

Yani gen deyip geçmeyecekmişiz. Genlerimiz hayatımıza tahmin edemeyeceğimiz kadar çok etki ediyormuş.

Minnesota Üniversitesinde yapılan bir araştırmada çok enteresan. Tek-çift yumurta ikizlerini mutluluk açısından karşılaştırmışlar. Hatta doğumdan sonra ayrılmış tek yumurta ikizlerini de çalışmaya dâhil etmişler. Böylece aynı genetik yapıya sahip ikizleri karşılaştırmışlar ve mutluluk düzeylerinde genlerin, çevrenin etkisini ölçmüşler. Ve sonuçta ortaya çıkmış ki farklı fiziki ortam ve şartlarda büyümüş olsalar da tek yumurta ikizlerinin çok benzer bir mutluluk eşiğine sahip oldukları ortaya çıkmış.

Nihayetinde bu alanda yapılan çalışmalar hemen hemen aynı şeyi söylüyor. Dünyaya dair bütün hedeflerinizi gerçekleştirdiğinizi varsayarsak, genleriniz ne kadarına müsaade ederse o kadar mutlu olabiliyorsunuz. Eğer mutluluk genleriniz baskın değilse mutluluk düzeyinizi yüksek tutmak için çaba göstermeniz gerekecek.

İlayda ve Meryem şunu da söylediler; kadınların beyninde bulunan MAOA geni mutluluk merkezini harekete geçiriyormuş. Bu gen X kromozomu üzerinde bulunuyormuş ve kadınlarda da malum 2 tane X kromozomu var. Bilim adamları bu çalışmanın ışığında kadınların erkeklerden daha mutlu olduğu sonucuna varmışlar.

Erkek egemen toplumda kadınların daha mutlu olması da şaşırtıcı hani.

Neyse neyse…

Sonuç olarak böyle çalışmalar önemli. Bu çalışmaların genç yaştaki arkadaşlar tarafından yapılıyor olması daha da önemli.

Not; İlayda ve Meryem’in posterleri poster sunumu kategorisinde 1. olmuş. Her ikisini de tebrik ediyorum.

Sondan bir önceki not; İleride ünlü birer doktor olduklarında azıcık torpilim olur mu acaba?

Olsun olsun…

Son not; Geçtiğimiz hafta bir mail aldım. “Evlilik programları seviyesinden bir tık üste çıkmış yazılarınız” demiş gönderen kişi. Anlaşılan evlilik programlarının müdavimi. Ben bilmiyorum da, nasıl bir seviye o?

Ve bir başkası da “sizin mahalleden değiliz” demiş. Böyle dediğinize göre siz, biz, onlar, diğerleri ve ötekileri diye ayırmayı tercih ediyorsunuz. Yazılarımda “mahalle”cilik hiç yapmadım.  Size de tavsiyem bırakın bu mahalle, sokak, cadde işlerini Yerel Yönetimler ilgilensin.

Sağlıcakla… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum