Musul'u DEAŞ'ten kurtarma operasyonu

Musul'u DEAŞ'ten kurtarma operasyonu

BBP Genel Başkanı Destici:- "Koalisyonu oluşturan 60'a yakın ülkenin yer aldığı bir operasyonda bu kadar yakın komşu olan, bu kadar uzun sınırı olan Türkiye'nin yer almaması gerçekten çok düşündürücü"- "Ülke güvenliğimiz açısından da önemli çünkü IŞİD'in

ANKARA (AA) - CÜNEYT ATEŞ - BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna ilişkin, "Koalisyonu oluşturan 60'a yakın ülkenin yer aldığı bir operasyonda bu kadar yakın komşu olan, bu kadar uzun sınırı olan Türkiye'nin yer almaması gerçekten çok düşündürücü." değerlendirmesini yaptı.

Destici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAŞ'ın ortaya çıkışının arkasında küresel güçlerin olduğu konusunda güçlü bir kanaat bulunduğunu söyledi.

Bu görüşü sadece kendilerinin değil ABD'li düşünce adamlarının ve köşe yazarlarının da dile getirdiğini ifade eden Destici, "IŞİD'in elinde bulunan silahlara baktığımız zaman bu silahlar nereden geliyor, kim veriyor? Eğer ABD, Rusya, Çin, Fransa, Almanya IŞİD'e karşıysa bu silahları nereden buldular? Petrol fışkırır gibi Arap çöllerinde silah mı fışkırdı? Bunlar verdiler bu silahları." dedi.

Musul'a yönelik operasyonda Türkiye'nin olmamasının yanlış olduğuna dikkati çeken Destici, şunları söyledi:

"Musul operasyonuna şimdi de Irak Merkezi Hükümeti başkanlığında koalisyon güçlerinin ve peşmergenin desteğiyle, buna maalesef PYD ve YPG de yani PKK da eklenmiş oldu.

Burada da bir oyun, aldatmaca var. Bizim Dışişleri Bakanımız açıkladı, 'ABD'yi uyardık PKK Musul operasyonunda yer almayacak' diye. PYD eşittir PKK olduğuna göre, PYD varsa operasyonda YPG varsa otomatik olarak PKK vardır. PKK giysileri ile değil PYD/YPG giysileri ile unsurlar bu operasyonda var. PYD'nin, YPG'nin olduğu koalisyonu oluşturan 60'a yakın ülkenin yer aldığı bir operasyonda bu kadar yakın komşu olan, bu kadar uzun sınırı olan Türkiye'nin yer almaması gerçekten çok düşündürücü."

- "Tavır gösterilmeli"

Türkiye'nin, başta ABD olmak üzere kendisini bu operasyonun dışında tutan ülkelere net bir tavır koyması gerektiğini vurgulayan Destici, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi Irak Başbakanı İbadi'nin, Musul operasyonunda Türkiye'nin yer almayacağına ilişkin dediği oldu. Türkiye'nin mutlaka ama mutlaka bu operasyonun içerisinde yer alması gerekiyordu. Orada Türkmen varlığı var, Sayın Cumhurbaşkanı'nın da dediği gibi bir mezhep savaşına, Sünni-Şii savaşına dönüşmemesi için Türkiye bir hakem rolü üstlenebilirdi. Arabulucu görevi üstlenebilirdi.

Ülke güvenliğimiz açısından da önemli çünkü IŞİD'in boşalttığı yerlere PYD'nin yani PKK'nın yerleşmesi Türkiye için uzun vadede daha büyük bir tehdit. Türkiye'nin ne pahasına olursa olsun buna müdahale etmesi lazım. Orada iş bittikten sonra hedef Türkiye olacaktır. "

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :