Mursi'nin oğlunun zehirlenerek öldürüldüğü iddia edildi

Mursi'nin oğlunun zehirlenerek öldürüldüğü iddia edildi

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ailesine hukuk danışmanı olarak hareket eden bir İngiliz ekibi, en küçük oğlunun bir yıl önce 'ölümcül bir madde' tarafından öldürüldüğüne dair güvenilir bilgiler aldığını açıkladı

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ailesine hukuk danışmanı olarak hareket eden bir İngiliz ekibi, en küçük oğlunun bir yıl önce "ölümcül bir madde" tarafından öldürüldüğüne dair güvenilir bilgiler aldığını söyledi.

4 Eylül 2019'da Abdullah Morsi, iddiaya göre kalp krizi geçirdikten sonra Mısır'ın başkentinin güneyindeki Giza'daki bir hastanede 25 yaşında ölü bulundu.

O sırada Kahire'deki avukatı Abdelmonem Abdelmaksoud, Abdullah'ın bir arkadaşıyla arabasında araba kullanırken kalp krizi geçirdiğini söyledi. Arkadaşının arabayı durdurabildiği ve el-Vaha hastanesine gittiği bildirildi, ancak doktorların onu hayata döndürme çabalarının başarısız olduğunu söyledi. 

O sırada Mısır hükümeti raporu doğruladı.

Ancak Pazar günü ölümünün birinci yıldönümünde, Mursi'nin Guernica 37 Uluslararası Adalet Odaları'ndaki hukuk ekibi, ölüm nedenine yeni bir ışık tutan bilgiler elde ettiklerini duyurdu. 

Şu anda ifşa edilen bilgiler, Abdullah'ın ölümcül bir madde enjekte edilmesinin bir sonucu olarak son nefesini aldıktan sonra arabasıyla 20 km'den fazla bir mesafeye hastaneye nakledildiğini ve yakındaki hastanelere nakledilmediğini doğruluyor. kasıtlı olarak, ölünceye kadar ” , Londra merkezli hukuk bürosu tarafından yapılan bir açıklamada okundu.

"Devletin bazı unsurlarının daha yeni ortaya çıkan bu gerçeğin farkında oldukları oldukça açık" diye ekledi.

'Gizemli' ölüm

Guernica 37 hukuk ekibine başkanlık eden Toby Cadman Pazartesi günü Middle East Eye'a ölümü çevreleyen koşulların "gizemli" kaldığını söyledi.

"Cevaplanmayan birkaç soru var, ancak elimizdeki bilgiler bizi onun öldürüldüğüne inandırıyor" dedi.

Cadman, Abdullah'ın ölümünden önce, Haziran 2019'da bir mahkeme salonunda ölen rahmetli cumhurbaşkanı babasını öldürmekle bazı hükümet yetkililerini alenen suçladıktan sonra hayatı için korku içinde yaşadığını söyledi. 

Babasının öldüğünü günler sonra, Abdullah tespit ait "suikastında "suç ortağı" olarak şimdiki İçişleri Bakanı Mahmud Tawfiq, selefi Majdi Abdel Gaffar ve Mohamed Shereen Fahmy, eski cumhurbaşkanının deneme nezaret hakim dahil olmak üzere birçok rakamları, şehit, Cumhurbaşkanı Mursi ".

Mursi, Mısır'ın 2012'deki ilk demokratik cumhurbaşkanlığı seçiminde, halk ayaklanmasının uzun süredir lideri Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra seçilmişti. 

Mursi, iktidarına bir yıl kala, cumhurbaşkanı olacak olan kendi savunma bakanı Abdül Fettah el-Sisi liderliğindeki bir darbeyle Mısır ordusu tarafından devrildi.

O zamandan beri Sisi, muhalefeti ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmak için büyük bir kampanya başlattı . Ayrıca Mursi'nin kıdemli üyesi olduğu Müslüman Kardeşler'i terörist grup olarak kara listeye alarak yasakladı.

Cadman MEE'ye “Ölümünden önce Abdullah'la konuştum ve açıkça kendi güvenliğinden çok korkuyordu” dedi.

Hükümetin hastanede kalp krizinden öldüğünü bildiren raporların aksine, Cadman'ın hukuk ekibi 4 Eylül 2019'da evinin dışında öldürüldüğü sonucuna vardı.

Ekip, Mısır Başsavcılığının Kahire'deki Bab el-Shaaria'da ikamet eden Mısır vatandaşı Randa Ali Shaker Ali Asran adlı 36 yaşındaki bir kadına yönelik kasıtlı cinayet suçlamaları başlattığını söyledi. 

Gizli deneme

Mursi'nin avukatlarına göre Asran gizli bir duruşmada yargılanmıştı ve ölümüne ilişkin adli tıp raporunun sonucu gizli tutulmuştu.

Avukatlar, Asran'ın şeffaf bir soruşturma ile karşı karşıya olmadığını söyledi. Dahası, Abdullah öldüğünde yalnız değildi, daha çok "Micho" olarak bilinen bir adamla birlikteydi. Bu, Abdullah Mursi öldüğünde orada bulunan tek kişinin Asran olduğuna dair hükümetin ilk raporlarına aykırıdır. 

Micho adlı şahıs hukuk ekibine, Abdullah'ın Asran tarafından ölümcül bir madde enjekte edildikten sonra öldüğünü ve ardından arabasıyla Giza hastanesine nakledildiğini iletmişti. Hukuk ekibine sızdırılan ve ölen Abdullah'ın Asran ve Micho tarafından hastaneye götürüldüğünü gösteren bir video ortaya çıktı.  

Avukatlar, "İddia makamının, araba anahtarını hastane resepsiyon görevlisine verdikten sonra ortadan kaybolan ve kaybolmadan önce arabayı kullanan ve sanıklara hastaneye kadar eşlik eden sanık [Micho] 'yu çağırmaması veya aramaması üzücü." dedim.

“Bu videoda Abdullah'ın arabası açıkça görülüyor ve Abdullah bir sedyede görünüyor. Sanık Asran, Micho olarak bilinen bilinmeyen kişiyle birlikte ortaya çıkıyor. "

Şu anda Asran'ın mı yoksa Micho'nun mı gözaltında tutulduğu hemen belli değildi.

Avukatlar, Abdullah'ın kasten öldürüldüğünün farkında olmakla “devletin bazı unsurlarını” suçlarken, güvenlik teşkilatının kendisine olanlardan “memnun olmadığını” da söylediler. 

"O, tüm eski devlet başkanlarının çocuklarında olduğu gibi Cumhuriyet Muhafızlarının en üst düzeyde korumasına tabi olması gereken eski bir Mısır cumhurbaşkanının oğluydu" dedi.

"Aile, yasalar çerçevesinde en üst düzeyde koruma sağlamak yerine sürekli olarak tehlikeye, tehditlere ve özel hayatlarına müdahaleye maruz kalıyor."

Avukatlar, iddia edilen cinayetle ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Ayrıca, eski cumhurbaşkanının neredeyse dört yıldır gözaltında tutulan diğer oğlu Usame Mursi'nin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundular.

Kaynak: middleeasteye

Etiketler :