Muhafız Alayı darbe girişimi davası

Muhafız Alayı darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Darbe girişiminden önce Özel Kuvvetler Komutanlığında (ÖKK) görev yapan sanık Abdülbaki Ayday, olay günü ev arkadaşı Halit Çiftçi ile ev baktıklarını, birkaç eve baktıktan sonra üsteğmen Serdar Tanışık'ın tatbikat yapılacağını söyleyerek kendisini Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na götürmesini istediğini bildirdi.

Arabayla Tanışık'ı alaya bıraktıktan sonra "tatbikat var" denilerek çıkışına izin verilmediğini öne süren sanık Ayday, bunun üzerine alay kışlası içinde beklemeye başladığını beyan etti.

Yaşananların darbe girişimi olduğunu bilmediğini ve suçsuz olduğunu dile getiren sanık Ayday, "Sabaha karşı terör saldırısı olabileceğini, ÖKK personelinin görev yerine gideceğini söylediler. Gelen helikoptere bindik. ÖKK'ye gitmeyi beklerken helikopter alçalmaya başladığında başka bir yere geldiğimizi anladık. Akıncı'ya indikten sonra bir karmaşa olduğu belliydi. Askeri kalkışma olduğu konuşuluyordu. Karmaşık bir ortam vardı. Halit Çiftçi ile dışarı çıkarak en yakın jandarma birliğine gittik. O gece silah ve teçhizat almadım, kullanmadım." ifadelerini kullandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Akıncı Üssü darbe davasının da sanıklarından olduğunu bildiren sanık Ayday, hakkındaki dava dosyalarının birleştirilmesini istedi.

- Darbe girişimini televizyondan izlemiş

Sanık Feyyaz Soysal, darbe girişiminden önce ÖKK'de astsubay olarak görev yaptığını, olay günü saat 22.00'de televizyonlardan darbe girişimine ilişkin haberleri görmesinden sonra eve gittiğini bildirdi.

Aradığı amirlerinin evde beklemesi yönünde emir vermesi üzerine sabah saatlerine kadar hiçbir olaya karışmadan beklediğini ve yaşananları evdeki televizyondan takip ettiğini iddia eden Soysal, darbe girişiminde bulunmadığını savundu.

Soysal, olaydan sonra yaklaşık bir ay daha görevine devam ettiğini, bu süreçte de konusu suç teşkil eden bir eylemde bulunmadığını ileri sürdü. Soysal, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, mahkeme heyetinden tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Savunma yapan eski astsubaylar Enes Yesir ve Yunus Baş da suçlamaları reddederek beraatlerini istedi.

Davanın görülmesine devam ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler