Mısır, Katar, Kuveyt Arap Birliği ve Ezher'den İsrail'e kınama

Mısır, Katar, Kuveyt Arap Birliği ve Ezher'den İsrail'e kınama

Mısır, Katar, Arap Birliği ve Ezher, İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nde bugün Filistin Toprak Günü dolayısıyla gerçekleştirilen Büyük...

Mısır, Katar, Arap Birliği ve Ezher, İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nde bugün Filistin Toprak Günü dolayısıyla gerçekleştirilen Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne katılan Filistinlilere karşı aşırı kuvvet kullanmasını kınadı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Filistin topraklarındaki savunmasız sivillere karşı şiddet kullanması kınandı.

Açıklamada, Mısır'ın, İsrail güçleri tarafından Filistin Toprak Günü'nü anmak için gösteri düzenleyen Filistinlilere aşırı güç kullanılmasını şiddetle reddettiği kaydedildi.

Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib de yaptığı yazılı açıklamada, "Gazze'de bugün 42. Filistin Toprak Günü dolayısıyla gerçekleştirilen Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne katılan Filistinlilere müdahale vahşicedir." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını kesinlikle reddettiklerini vurgulayan Tayyib, Kudüs'ün, bağımsız Filistin devletinin ebedi başkenti olduğunu, Filistin devletinin resmen ilan edilerek uluslararası tanınması ve tüm uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından kabul edilmesi için çalışılması gerektiğine işaret etti.

Tayyib, "Filistin davası Orta Doğu'daki meselelerin merkezinde yer alır. Dünyada Filistin hariç çoğu ülke özgürlüğüne kavuştu. Biz de eğer Filistin davası adil bir şekilde çözülmezse dünyanın durulmayacağına ve barışı görmeyeceğine inanıyoruz. Çünkü Filistin davası hak ve adalet davasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Katar Dışişleri Bakanlığı da İsrail askerlerinin göstericilere gerçek mermiyle müdahalesini şiddetle kınayarak, İsrail'in olayları askeri yönden tırmandırmasını tehlikeli, uluslararası anlaşma ve yasaların açıkça ihlali olarak nitelendirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da yaptığı yazılı açıklamada, göstericilere şiddet kullanılarak müdahaleyi kınayarak akan kanın ahlaki, siyasi ve kanuni sorumluluğunu İsrail'e yükledi.

KUVEYT

KUVEYT (AA) - Kuveyt, İsrail'in, Gazze Şeridi'nde Filistin Toprak Günü dolayısıyla gerçekleştirilen Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne katılan Filistinlilere karşı aşırı güç kullanmasını şiddetle kınadı.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, ülkesinin, İsrail'in Filistinlilere karşı "vahşi" saldırılarını şiddetle kınadığını belirtti.

Yetkili, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK), uluslararası barış ve güvenliği sağlama konusunda bir an önce üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve İsrail'in baskıcı politikalarının önüne geçmesi çağrısında bulundu.

Ayrıca yetkili, Kuveyt'in talebi doğrultusunda BMGK'nin acil olarak toplandığını hatırlattı.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında düzenlenen Filistin Toprak Günü gösterilerine İsrail askerlerinin gerçek mermi ile müdahale etmesi üzerine 15 Filistinli şehit edilmiş, yaklaşık bin 400 Filistinli yaralanmıştı.

15 Filistinlinin İsrail askerlerince şehit edilmesi nedeniyle Filistin'de ulusal yas ilan edilmişti.

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile Bölgesi'nde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, binlerce kişiyi de yaraladı. İsrail'in kuzeyindeki Celile Bölgesi'nde bulunan Deir Hanna beldesinde yaşanan bu olay, polis ile İsrail vatandaşı olan Filistinli kitleler arasında yaşanan ilk kitlesel çatışma olması sebebiyle büyük önem kazandı.

"Toprak Günü" olarak anılan olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :