Minik Kaan için dört işlem "çocuk oyuncağı"

Minik Kaan için dört işlem "çocuk oyuncağı"

Ayvalık'ta, mental aritmetik eğitimi alan ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi Kaan Yıldırım, dört basamağa kadar olan sayılarla zihninde kısa sürede çarpma, bölme, toplama ve çıkarma işlemleri yapabiliyor- Yıldırım: - "Dünya hafıza şampiyonasında ülkemi temsi

BALIKESİR (AA) - SUAT SALGIN - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, 9 yaşındaki ilkokul öğrencisi Kaan Yıldırım iki, üç ve dört basamaklı sayılarla zihninde çarpma, bölme, toplama ve çıkarma yaparak sonucu saniyeler içinde bulabiliyor.

Kıvanç Sarlıcalı İlkokulu üçüncü sınıf öğrencisi Yıldırım, mental aritmetik öğretmeni Erdem Erök'ten 16 ay eğitim aldı. Disiplinli ve sistemli çalışmalarıyla önemli bir noktaya gelen Yıldırım, sadece çarpmada değil, bölme, toplama ve çıkarmadaki yeteneğiyle de dikkati çekiyor.

Posta dağıtıcısı baba ile ev kadını annenin tek çocuğu olan Yıldırım, derslerine de büyük katkısı bulunan yeteneğiyle dünya hafıza şampiyonalarında Türkiye'yi başarıyla temsil etmeyi hedefliyor.

Kaan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mental aritmetikteki başarısının öncelikle abaküs mantığını zihnine yerleştirmesinden kaynaklandığını anlattı.

Hafızasında abaküs boncuklarının yerlerini değiştirerek dört basamaklılara kadar olan sayıları birbirleriyle çarptığını, böldüğünü, topladığını ve çıkardığını söyleyen Yıldırım, "En zor aritmetik işlemlerinin cevabını en fazla bir dakika içinde kolaylıkla bulabiliyorum. En büyük desteği annem ve babamdan görüyorum. Dünya hafıza şampiyonasında ülkemi temsil etmeyi hedefliyorum." dedi.

- "Derslerinde de çok başarılı"

Kaan'ın öğretmeni Erök de abaküs imajını çocukların zihnine yerleştirerek dört işlemi kısa bir sürede kolaylıkla yapabilmelerini sağladıklarını kaydetti.

Yıldırım'ın mental aritmetikle sadece pratik matematik çözümleri yeteneğini kazanmadığını vurgulayan Erök, şöyle konuştu:

"Kaan şu anda derslerinde de çok başarılı. Bu dersleri de çok rahat bir şekilde öğreniyor. Sayısal derslerini de çok rahat kavrayıp uygulayabiliyor. Çalışma disiplini olan bir çocuk. Televizyonlara çıkıp mental aritmetik alanında yeteneklerini sergilemeye çalışan çocuklardan farklı. Diğer çocuklar toplama ya da çıkarmada üstün başarılar ortaya koyarken Kaan dört işlemin hepsinde aynı başarı grafiğini sergileyebiliyor. Şu anda Kaan, toplama, çıkarma, çarpma ve bölmede mental aritmetik alanında Türkiye'nin en iyisi. Dört basamaklı sayıları çarpabilen 9 yaşında bir başka çocuk daha yok. 8 basamaklı sayılarda da hafızasıyla dört işlem yapabilecek seviyeye getirdikten sonra dünya hafıza şampiyonalarına ülkemiz adına katılabilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Ondan akademik olarak da çok büyük başarılar bekliyoruz. İnşallah gelecekte bu öğrencimizi uzay bilimleri başta olmak üzere mühendis veya çok önemli başka mesleklerde son derece başarılı bir birey olarak görebileceğimize inanıyorum."

Erök, Yıldırım'ın özel bir eğitim kurumunun Türkiye genelinde üçüncü sınıflar arasında yaptığı sınavlarda büyük bir farkla Ayvalık birincisi olduğunu belirtti.

Anne Hülya Yıldırım da oğlunun bu noktaya çok çalışarak geldiğini söyledi.

Oğlunu, matematiğe ilgisini fark edince Erdem Ekök'e götürdüğünü dile getiren Yıldırım, "Mental aritmetik sayesinde oğlumun derslerini çok daha çabuk öğrenmesi elbette bir anne olarak beni mutlu kılıyor. Günlük hayatta daha hızlı düşünerek daha hızlı cevap verebiliyor" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :