Milli Eğitim Bakanı Yılmaz hakkındaki gensoru önergesi

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz hakkındaki gensoru önergesi

Bakan Yılmaz: (2)- "Son bir yılda Mardin, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak ve Van'da toplam 3 bin 814 dersliği olan 242 okulumuz terör örgütü tarafından kundaklanarak kullanılamaz hale getirilmiştir"- "Atama sonrası öğretmen doluluk oranı Güneydoğu Anadolu'da

TBMM (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Son bir yılda Mardin, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak ve Van'da toplam 3 bin 814 dersliği olan 242 okulumuz terör örgütü tarafından kundaklanarak kullanılamaz hale getirilmiştir." dedi.

Yılmaz, TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına dair görüşmelerde hükümet adına söz aldı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör nedeniyle zaman zaman eğitim ve öğretimin aksadığını bildirdi. Okulların içerisinde öğrenci var mı yok mu diye bakmadan molotof atılan, okul yakılan bir terör ortamında mümkün olduğunca eğitim vermeye gayret ettiklerini vurgulayan Yılmaz, "Son bir yılda Mardin, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak ve Van'da toplan 3 bin 814 dersliği olan 242 okulumuz terör örgütü tarafından kundaklanarak kullanılamaz hale getirilmiştir. Bu okullardan 189'u, 29 milyon lira harcanarak tekrar halkımızın hizmetine sunulmuştur. 27 okulun onarımı mümkün olmadığı için yıkılmıştır. 8 Okulun onarım çalışmaları da devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde onarımı tamamlanan 3 okulun yeniden kundaklandığına işaret eden Bakan Yılmaz, yörede eğitimle bölgeye aydınlığın gelmesini istemeyenlerin, cehaletin devam ederek fakirliğin sürmesini isteyenlerin var olduğuna işaret ederek, "Onlar istemeseler de aydınlık gelecek, karanlık son bulacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "147 bin telafi eğitimi gören öğrencimiz olmuştur"

Terör baskısından bunalan ve bölge dışına nakil olmak isteyen öğrencilere nakil imkanının da tanındığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu imkandan ilköğretim düzeyinde 90 bin 793, orta eğitim düzeyinde de 30 bin 948 olmak üzere toplam 121 bin 741 öğrencimiz yararlanarak taban puan şartı aranmaksızın başka okullara nakledilmiştir. Ara tatil döneminde 672 gönüllü öğretmenin katkısıyla 12 bin 524 öğrenciye yatılı telafi eğitim programı uygulanmıştır. Telafi eğitimleri eğitim öğretimin ikinci yarı yılı itibarıyla sokağa çıkma yasağı biten ilçelerdeki bütün öğrenciler için mahallinde, sokağa çıkma yasağı devam eden ilçelerdeki öğrenciler için sınav takvimi nedeniyle 8. ve 12. sınıf öğrencileri merkeze alınarak yatılı devam etmiştir.

İkinci yarı yıl itibarıyla sokağa çıkma yasağının devam ettiği süre boyunca Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 8 ve 12. sınıf öğrencilerine Yenişehir ilçesinde, Şırnak il merkezi, Cizre, İdil ve Silopi ilçelerindeki öğrencilere Batman il merkezinde, Nusaybin ilçesindeki öğrencilere Mardin il merkezinde, Yüksekova ilçesindeki öğrencilere Van ve Hakkari il merkezinde telafi eğitimleri verildi. Sokağa çıkma yasağı biten ve eğitim öğretim faaliyetleri başlayan Sur, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerindeki tüm öğrencilere mahallinde telafi programı eğitim öğretim yılı boyunca, Yüksekova'da ise eğitim öğretim yılının bitmesine ek olarak bir hafta ilave süre ile verilmiştir. Özet olarak toplamda 147 bin telafi eğitimi gören öğrencimiz olmuştur."

Süreç boyunca 6 bin 187 öğretmenin görev yaptığına işaret eden Yılmaz, yapılan telafi eğitimlerinin tamamında eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin planlandığına değindi. Yılmaz, telafi eğitimlerine devam eden öğrencilere aylık 100 lira da destekte bulunulurken düzenlenen kampanyalar dahilinde bölgeye ulaştırılan kitap sayısının da 150 bin olduğunu söyledi.

Yılmaz, yörenin öğretmensiz kaldığı iddiasının da doğru olmadığını belirterek, "Bakanlığımız her eğitim öğretim yılında öğretmenlerin çoğunu bu yöreye atamaktadır. En son yapılan atamalarda öğretmenlerin yüzde 91'inden fazlası yine bu yörede görevlendirilmiştir." diye konuştu.

- Öğretmen sınavları

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 1973 yılında çıkan Milli Eğitim Temel Kanunu kapsamında öğretmenin, sınıfa girmeden önce mülakat sınavına tabi tutulmasının öngörüldüğünü belirtti.

Kanunun, aday öğretmenlerin en az bir yıl fiilen çalışması ve performans değerlendirmesine göre başarılı olması şartlarını sağlamak kaydıyla sözlü sınava alınmasını içerdiğine dikkati çeken Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bakanlığımız, ihtiyacı olan öğretmeni almak için KPSS'den 50 puan ve üzeri not alanlar arasından, ancak alınacak kadronun da 3 katı kadar aday mülakata çağırdı. Mülakatlar 15 Ağustos ile 28 Eylül arasında yapıldı. Bu mülakatta da 18 ilde 300 komisyon oluşturuldu. bine yakın kişi görev aldı. 53 bin 674 aday mülakata alındı. Mülakat sonuçları 28 Eylül'de açıklandı. Ataması yapılan öğretmenlerle il milli eğitim müdürlüklerinde birer yıllık sürelerle sözleşme imzalanacak. Öğretmen performansa bağlı olarak bu süre 4 yıla kadar da uzatılabilecektir. 4 yıl başarılı hizmet sonunda kadrolu öğretmen statüsüne geçirilecektir.

Toplam ataman öğretmenlerin 16 bin 895'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde öğretmen açığı olan illere atanmıştır. Atama sonrası öğretmen doluluk oranı Güneydoğu Anadolu'da yüzde 89'a, Doğu Anadolu'da yüzde 90'a çıkmıştır. Bu orandaki bir atama Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Bundan dolayı da gensoru verilmesi yeridir. Diğer 5 bölgeye atanan öğretmen sayısı bin 611, oranı yüzde 8,71'dir."

- "Reis kimdir denildiğinde herkesin aklına bir şey geliyorsa..."

Bakan Yılmaz öğretmenlere sorulan sorulara ilişkin de çok geniş bir heyet tarafından hazırlanan soruların her türlü bilimsel incelemeden de geçtiğini bildirdi.

Komisyonun adaylara iki soru yönelttiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sorular her adaya farklı zarflardan birini seçmek suretiyle kapalı zarf içinde sunuldu. Adayın seçtiği zarftan çıkan sorular kendisine yöneltildi. Ayrıca soruları yüksek sesle okuyup ardından imzalanması da istendi. Bu sorular, 'Eğitim hayatın kendisidir, açıkla', 'bilgi vermektense bilgiye nasıl ulaşılacağını öğretmek daha önemlidir, açıkla' gibi... Ama hiçbir zaman 'son yüzyıla yön veren lider kimdir, başkomutan kimdir, reis kimdir, hangi yurtta kaldınız, gezi olayları gibi sorular sorulmadı. Ama 'yüz yıla yön veren lider kimdir' denildiğinde, 'başkomutan kimdir' denildiğinde, 'reis kimdir' denildiğinde herkesin aklına birşey geliyorsa bizim de yapacağımız birşey yoktur diye düşünüyorum."

Konuşmaların ardından HDP'nin, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, oylamanın ardından, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :