Milletvekilleri için etik düzenleme hazırlığı

Milletvekilleri için etik düzenleme hazırlığı

TBMM Anayasa Alt Komisyonu, Siyasi Etik Yasa Teklifi üzerindeki çalışmalarını tamamladı - Düzenlemenin adı "TBMM Üyeliği Etik Kanun Teklifi" olarak değiştirildi - Siyasi parti grubuna mensup olmayan milletvekilleri için "Karma Etik Kurulu" oluşturulacak

TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER- TBMM Anayasa Alt Komisyonu, Siyasi Etik Yasa Teklifi üzerindeki çalışmalarını tamamladı.

Alınan bilgiye göre Anayasa Alt Komisyonu, AK Parti milletvekilleri tarafından verilen teklifi çeşitli değişikliklerle benimsedi.

Düzenlemenin adı, "TBMM Üyeliği Etik Kanun Teklifi" olarak değiştirildi.

Milletvekilleri, görevlerini yerine getirirken, kişisel çıkarlarıyla genel yarar arasında bir çatışma olduğunda genel yarara uygun davranacak. Milletvekillerinin, kişisel başarıları nedeniyle aldıkları ödülleri, "hediye kabul etme" yasağı dışında tutulacak.

Alt Komisyon, teklife yeni bir madde ekledi. Meclis'te grubu bulunan bir siyasi partiye mensup olmayan milletvekilleriyle ilgili başvuruları incelemek üzere, "Karma Etik Kurulu" kurulacak.

Buna göre, başvuru tarihi itibarıyla TBMM’de grubu bulunan bir siyasi partiye mensup olmayan TBMM üyeleri hakkındaki başvurular, TBMM Başkanı'nın bildirimi üzerine, TBMM Üyeliği Etik Komisyonu, Dilekçe Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Bakanlar Kurulu ve TBMM Başkanlık Divanı üyesi olmayan TBMM üyeleri arasından Genel Kurul'da ad çekme suretiyle belirlenecek 5 üyeden oluşan "Karma Etik Kurulu" tarafından incelenecek ve karara bağlanacak.

Karma Etik Kurulu için bir yasama döneminde iki defa ad çekimi yapılacak. İlk devre için belirlenen üyelerin görev süresi 2 yıl, ikinci devre için belirlenenlerin görev süresi ise yasama döneminin sonuna kadar devam edecek.

Karma Etik Kurulu Başkanı, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla seçilecek.

TBMM Üyeliği Etik Komisyonu, milletvekillerinin talepleri halinde gizlilik ilkesi çerçevesinde etik davranış ilkelerinin uygulanmasına ilişkin danışma hizmeti verecek. Komisyon, etik davranış ilkelerinin uygulanmasına ilişkin TBMM üyelerine yapılacak bilgilendirmelerin kapsamı ve yöntemleri ile talep halinde TBMM üyelerine gizlilik ilkesi çerçevesinde danışma hizmeti verilmesine ilişkin usul ve esasları karara bağlayacak.

Daha önce incelenmiş olan konular, yeni deliller gösterilmedikçe başvuru konusu yapılamayacak. Bu şartları taşımayan başvurular incelenemeyecek.

Karma Etik Kurulu, yaptığı değerlendirme sonucu etik davranış ilkelerine aykırılık bulunup bulunmadığı yönündeki kararını ilgili TBMM üyesine ve TBMM Başkanlığına bildirecek. İlgili TBMM üyesi veya gerek görmesi halinde, TBMM Başkanı, Karma Etik Kurulu kararını, kararın kendisine bildirilmesinden itibaren 15 gün içinde itiraz yoluyla komisyona götürebilecek. Komisyonun itiraz üzerine verdiği kararlar ile Karma Etik Kurulu'nun süresi içinde itiraz edilmeyen kararları kesin olacak.

- "Gizlilik esas"

Komisyon ve kurulların tutanakları ile bilgi ve belgeleri basına ve kamuoyuna kapalı olacak. Tutanaklar yazıldıktan sonra sadece komisyon ve kurullarla paylaşılacak ve gizlilik esasları çerçevesinde arşiv birimine teslim edilecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde siyasi parti grupları etik kurullarını oluşturacak ve kendilerine düşen komisyon üyelikleri için TBMM Başkanlığına gerekli bildirimde bulunacak.

Karma Etik Kurulu üyeleri, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde TBMM üyeleri içinden ad çekme suretiyle belirlenecek. Kurul ve Komisyon üyeleri, 26. Dönemin birinci devresinin sonuna kadar görev yapacak.

Düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, TBMM Üyeliği Etik Komisyonunun görüşünü alarak Meclis Başkanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Yönetmelik, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde çıkarılacak.

Teklifin bu hafta TBMM Anayasa Komisyonu'nda, gelecek hafta ise Genel Kurul'da görüşülerek yasalaştırılması planlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :