Mezhepler mecburi Allah seçmeli VİDEO

Mezhepler mecburi Allah seçmeli VİDEO

Alevi çocukların dini eğitimiyle ilgili öneriye en sert tepki ilahiyatçı Prof. Dr. Bayraktar Bayrak’lıdan geldi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik gündem yaratacak bir öneride bulundu. Alevi çocukların dini eğitimiyle ilgili öneriye en sert tepki ilahiyatçı Prof. Dr. Bayraktar Bayrak’lıdan geldi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'ten gündem yaratacak öneri bulundu; Alevi çocukları din eğitimlerini cemevlerinde alsın.

"Din eğitimi isteğe bağlı olmalı" diyen Çelik, "Aileler dinlerini öğretmek için çocuklarını istedikleri yere gönderir. Aleviler de çocuklarını cemevlerine gönderebilir ve dini ritüelleri öğretir" dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin içeriğinin yenileneceğini, "din eğitimi"nin ise isteğe bağlı hale getirileceğini söyledi. Din eğitiminin din kültürü dersinden farklı olduğunu ve isteğe bağlı olması gerektiğini vurgulayan Çelik, "Aileler dinlerini öğretmek için çocuklarını istedikleri yere gönderir. Aleviler de çocuklarını cemevlerine gönderebilir. Burada çocuklar inançlarının ritüellerini öğrenir" dedi.

Çelik’in bu açıklamalarına Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ve Marmara Üniversitesi (MÜ) İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı’dan tepki geldi.

Ali Balkız’ın tepkisi normal bir şekilde olurken Bayraklı’nın tepkisi hem Bakan Çelik’e hem de Alevilere çok sert bir şekilde oldu. Balkız, Cemevlerinin resmi statüsü olmadığından yakındı ve çocukların zaten cemevlerinde din eğitimi aldıklarını söyledi. Din Kültürü dersinin okullarda öğretilmesine de tepki gösterdi.

Bayraktar Bayraklı, ise ‘Cemevleri kendilerini İslam’ın dışında tutuyorsa bir diyeceğimiz yok’ diyerek başladığı konuşmaya çok sert bir şekilde devam etti: “Yani adamlar diyorsa biz Müslüman değiliz biz kendi bir din anlayışımız var bizim ibadet hanemiz cemevleridir diyorlarsa onlara diyeceğimiz bir şey yok.”

Bayraklı’nın konuşmasının satır başlıkları:

Din kültürü dersini mecburi yapıyorsunuz din eğitimi dersini seçmeli yapıyorsunuz bu yanlış. Din eğitimi denildiği zaman Türkiye’de İslam eğitimi anlaşılır. Bu İslam’ı koyan kim Allah ve Kur’an –ı Kerim. Siz Allah’ı seçmeli yapıyorsunuz ama din kültürü dediğimiz zam kim akla ne geliyor mezhepler geliyor cemaatler geliyor tarikatlar geliyor. Mezhepler mecburi okutacak Allah seçmeli okutacak böyle bir şey olmaz.

Aleviler eğer Müslüman’sa Müslüman eğitimi alacaklar Kuran eğitimi alacaklar. Yok eğer derlerse ki biz mezhebiz biz din tanımıyoruz. Kuran’ı tanımıyoruz, biz kendi mezhebimize göre yapacağız. Bu din eğitimi olmaz kültür eğitimi olur. Nasıl bir Allah’a nasıl bir kitaba inanıyorsa aleviler bunu belirlesinler ilk önce. İlk önce bu insanlara biz Allah’ı öğretmeliyiz mezhepleri değil. İnsanların kurduğu prensipleri onlara din olarak satmanın anlamı yok.