Mevlana ve Mesnevi anlatıldı

Mevlana ve Mesnevi anlatıldı

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen "Mevlana: Mesnevi'den Pedagojik Telkinler" başlıklı panele yoğun ilgi!

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, "Mevlana: Mesnevi'den Pedagojik Telkinler" adlı paneli Atatürk Eğitim ve Kültür Merkezi Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi. Panele, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci, öğretim elemanları ve öğrenciler katılım gösterdi.

Panel, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nden Doç. Dr. Haluk Yücel'in ud ve Ramazan Doğan'ın ney dinletisi ile başladı. Rektör Yardımcısı Genç, "Mevlana'nın Hayatını Aydınlatanlar" başlıklı sunumuyla panelde konuştu.

Genç, konuşmasına insanlık aleminin tarihsel süreçteki sıkıntılarına vurgu yaparak başladı ve Mevlana'nın bu sıkıntılara karşı insanların dirençlerini artırmak için önemli fikir ve düşünceler ürettiğini belirtti. Mevlana'nın korkuları yenmek adına yol gösterici hikayeler ürettiğine dikkat çeken Genç, ölüm korkusunun Mevlana tarafından, ölümün bir yok oluş olmadığı, insanın gerçek aşkına, yaradanına kavuşacağı bir vuslat günü olduğu şeklinde anlatıldığını ifade etti.

Rektör Yardımcısı Genç, Mevlana'nın hayatını çeşitli dönemlere odaklanarak aydınlattı. Mevlana'nın ilk öğrenimini babası Bahaeddin Veled'den aldığını ve daha sonra önemli kültür merkezlerinden biri olan Halep'e giderek çeşitli ilim dallarında eğitim aldığını belirtti.

Genç, Mevlana'nın hayatında önemli bir dönüm noktasının Şems-i Tebrizi ile tanışması olduğunu vurgulayarak, Mevlana'nın bu tanışmanın ardından kitaplardan ezberlediği malumatın bozulduğunu, kendisine güvenin geldiğini ve şiir yazmasının önünün açıldığını ifade etti. Mevlana ve Şems'in arkadaşlığını "okyanus yolculuğu" imgesiyle tasvir eden Genç, bu ilişkinin her iki düşünürü de birbirini anlamaları, keşfetmeleri ve yüceltmeleri adına zenginleştirdiğini belirtti.

Panelde ayrıca, Mevlana'nın Mesnevi adlı eserinin dostu Hüsameddin Çelebi sayesinde yazıldığına dikkat çekildi. Genç, Mesnevi'nin temelini oluşturan ilk 18 beyitin Mevlana tarafından yazıldığını, diğer beyitlerin ise Hüsameddin Çelebi'nin Mevlana'ya sorduğu soruların yanıtlarından oluştuğunu aktardı. Mesnevi'nin, çeşitli kaynaklardan ilham alarak yazıldığına vurgu yaparak, eserin 25 bin beyitten oluştuğunu belirtti.

Prof. Dr. İlhan Genç, Mevlana'nın düşüncelerini sanat aracılığıyla ifade ettiğini ve özellikle şiir, sema ve musiki gibi sanat dallarını kullandığını vurguladı. Mevlana'nın, Ney hikayesi ile "İnsan-ı kamil" kavramını anlattığını belirten Genç, neyin bataklıktan koparılarak işlenerek etkili bir sese dönüştüğü gibi, insanın da kendi gelişimini sağlayarak olgunluğa erişebileceğini ifade etti.

Panel, teşekkür belgesi verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.