Metropolis'te kazı sezonu başlıyor

Metropolis'te kazı sezonu başlıyor

Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında yeni sezon 20 Temmuz'da başlayacak

İZMİR (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izinleri ve katkıları yanında, Sabancı Vakfı'nın destek verdiği Metropolis Antik Kenti'nde yeni sezon kazı çalışmaları 20 Temmuz'da başlayacak.

Sabancı Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, yurt içi ve yurt dışındaki farklı üniversitelerden bilim adamlarının katıldığı uluslararası arkeoloji projesinin alan çalışmaları Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığında yürütülecek.

İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında yer alan Metropolis'te bu yıl, 2015 yılında keşfedilen ve "Zeus Krezimos" olarak anılan kült alanındaki kazı çalışmalarına devam edilecek. Kutsal alanın bulunduğu teras ve devamındaki alana odaklanacak kazı çalışmalarıyla Metropolis'teki dini yaşamı anlamaya katkı sağlayacak buluntuların elde edilmesi hedefleniyor.

Daha önce yapılan kazılarda Helen mitolojisinin "baş tanrısı Zeus'un" dünyada ilk kez Metropolis'te "Krezimos" sıfatıyla anıldığı ve Krezimos'un "bereket ve bolluk getiren koruyucu Zeus" anlamına geldiği belirlenmişti.

Metropolis Antik Kenti Çevresi Yüzey Araştırmaları çalışması kapsamında da antik çağda Metropolis ve çevresindeki ticaret yolları, savunma ve iletişim ağının ortaya çıkarılması ile kent çevresindeki mağaraların araştırılması hedefleniyor.

- "Dionysos Mozaiğinin restorasyonunu gerçekleştireceğiz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Vakfı Başkan Yardımcısı Zerrin Koyunsağan, Metropolis Antik Kenti kazılarına 15 yıldır destek verdiklerini aktararak, "Sabancı Vakfı olarak kültür sanat alanında yürüttüğümüz çalışmalar içinde Metropolis kazıları tarihe ışık tutması nedeniyle farklı bir önem arz etmektedir. Kazıların başlangıcından bu yana ortaya çıkan her yeni bilgi, sadece bu toprakların tarihi zenginliğini değil aynı zamanda toprağın altında henüz keşfedilmeyi bekleyen pek çok şey olduğunu da bir kez daha ortaya koyuyor. Metropolis'e desteğimizi bundan sonra da sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek ise bu yıl kazı ve araştırmaların yanı sıra kazıların çevre köylerdeki sosyokültürel etkilerinin araştırılması için de bir çalışma yürüteceklerini, eşzamanlı koruma projelerini hayata geçireceklerini kaydederek, Dionysos Mozaiğinin restorasyonunu gerçekleştireceklerini, Bizans Kalesi'nin restorasyon projesinin de tamamlanması ve kalenin acil müdahale gerektiren bölümlerinde kısmi restorasyon uygulamalarının gerçekleştirilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.

Geçen yıl arka duvarının bir bölümü restore edilen 2 bin 200 yıllık Stoa ile Roma Hamamı-Palaestra Kompleksi'ndeki kazı çalışmaları bu yıl tamamlanacak.

Ayrıca Metropolis tiyatrosundaki kazı ve araştırmaların sürmesi ve Bizans çağında kentin su ihtiyacını gideren, büyük kısmı sağlam olan sarnıcın temizlenmesi de planlanıyor.

- Kazılar 28 yıl önce başladı

1990'dan bu yana sürdürülen kazılarla gün yüzüne çıkarılmaya çalışılan Metropolis’in tarihi, kentin yakınlarındaki Geç Neolitik Çağı ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ'a, Helenistik Çağ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzanıyor.

Bugüne kadar yapılan kazılar sonunda Helenistik Döneme ait tiyatro, bouleuterion (meclis binası), stoa (sütunlu galeri) ile Roma İmparatorluğu Dönemi'nde inşa edilen iki hamam yapısı, hamam ve palaestra (spor alanı) kompleksi, mozaikli salon, peristyl ev, dükkanlar, genel tuvalet, cadde ve sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekanlar bulundu.

Ayrıca seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi eserler ve birçok maden buluntudan oluşan 11 binin üzerinde tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı. Kazılarda elde edilen eserler, İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat ile Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :