"Mesele kürsü meselesi değil"

"Mesele kürsü meselesi değil"

AK Parti Grup Başkanvekili Turan:- "Özellikle son dönemde dokunulmazlıklardan yola çıkarak adeta vekillik değilde terör faaliyetlerini Meclise, etrafa taşıyan, arabasından silah bulunduran, cenaze törenlerine giden çok farklı bir terör illetiyle ilişkisin

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin, "Özellikle son dönemde dokunulmazlıklardan yola çıkarak adeta vekillik değilde terör faaliyetlerini Meclise, etrafa taşıyan, arabasından silah bulunduran, cenaze törenlerine giden çok farklı bir terör illetiyle ilişkisini görmeye başladık. Vekillik değildir yapılan, terör faaliyetlerinin farklı bir yapısıdır" dedi.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dokunulmazlık müessesesinin, parlamenter rejimlerde vazgeçilmez kurumlardan biri olduğunu bildirdi.

Parti olarak dokunulmazlıkla ilgili fezlekelerin görüşülmesini istediklerini vurgulayan Turan, "Dokunulmazlık, milletvekilinin görevini yerine getirirken mecburen istifade etmek zorunda olduğu bir müessese. Bir memuru yargılarken amiri izin vermezse yargılayamıyorsunuz. Böyle bir kanun var. Milletvekili de hiç aklında bir soru işareti olmaksızın konuşabilmesi lazım. Kürsüde, televizyonda seçmenleriyle buluşabilmesi lazım" ifadesini kullandı.

Bir milletvekilinin, 'eğer beni polis, mahkeme, hakim engeller, kötü niyetli bazı hakim ya da polisler bununla ilgili adım atarsa ben vekillik görevimi yerine getiremem' diye düşünmesinin yanlış olacağını dile getiren Turan, vekilliğin ve dokunulmazlığın bu açıdan bakıldığında kıymetli olduğunu düşündüklerini aktardı.

-"Son dönemde dokunulmazlık konusu istismar edildi"

Son dönemde dokunulmazlık konusunun istismar edildiğine dikkati çeken Turan, şöyle devam etti:

"Özellikle son dönemde dokunulmazlıklardan yola çıkarak adeta vekillik değil de terör faaliyetlerini Meclise taşıyan, etrafa taşıyan, arabasından silah bulunduran, cenaze törenlerine giden çok farklı bir terör illetiyle ilişkisini görmeye başladık. Vekillik değildir yapılan, terör faaliyetlerinin farklı bir yapısıdır. Oysa millet HDP'ye bir imkan vermişti. Kandil'i bırak, silahı bırak, Mecliste en uç ifadeleri kullan demişti. Hiç kimse şimdi HDP'ye kürsüdeki konuşmalarına kızmıyor. Eğer konuşulan konu, dokunulmazlık konusu kürsü ile ilgili bir mesele ise buna biz de dur deriz. Dokunulmazlıklarla ilgili mesele kürsü meselesi değil. Mesele terör faaliyetlerinin vekillik sıfatı adı altında yapılıyor olmasıdır. Siz bir teröristin, 30'dan fazla insanın canını alan bir insanın evine nasıl taziyeye gidebilirsiniz? Siz aracınız ile teröristlere nasıl silah taşıyabilirsiniz? Siz nasıl olur da 'sırtımızı PYD'ye dayıyoruz' diyebilirsiniz. Bunlar olacak şeyler değil."

Turan, yaşanan terör saldırılarının ardından Meclisteki 4 siyasi partinin bir araya gelip ortak bir bildiriye imza atamadığını anımsattı.

Buna benzer bir olayın Paris'te yaşandığında tüm kesimlerin ortak bir paydada buluşabildiğini belirten Turan, "Paris'te bomba patlıyor, herkes toplumun tüm kesimleri, basın, STK'lar, partiler bir araya gelip tek vücut oluyorlar. Bizde 4 parti bir araya gelip imza atamadık. Bir parti ısrarla Kandil'den korkusuna, terörden yana olduğunu vurgulamak için 3 partinin imzasına rağmen ufacık bir metine imza atamadılar" dedi.

- "CHP farklı bir dil kullanmaya başladı"

Bülent Turan, CHP'nin şu anda kendisine zarar gelmemesi için farklı bir ağız ve dil kullanmaya başladığına işaret etti.

Dokunulmazlık konusunda net olduklarına değinen Turan, "Biz net olarak söylüyoruz, bir cümle Anayasa'ya ekleyelim ve yargıya izin verelim. Dokunsunlar dosyalara. Ama CHP'nin istediği farklı bir sistem değişikliği. Eğer bu sistem değişikliğini yapacaksak Anayasa uzlaşma metni gerektirir, komisyon gerektirir, çalışma gerektirir. Çok büyük bir zaman kaybıdır" ifadesini kullandı

Turan, CHP'nin "83. maddeyi kaldıralım" önerisinin, "topu taca atma" anlamına geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kaldı ki, en çok dokunulmazlık dosyası HDP'de ve daha sonra CHP'de var. Kılıçdaroğlu'nun 37 dosyası var. Bence Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin bu adımından sonra baktı ki, tüm dokunulmazlıklar kalkacak, korktuğu ve çekindiği için, kendisi de zaten muhalif olduğu için partisinin adım atmasından korktuğu için ne olur ne olmaz diye topu taca atmaya çalışıyor. Ben şu an Kılıçdaroğlu'nun tavrını dokunulmazlıklar kalkmasın diye bir ayak oyunu olarak düşünüyorum. Biz dokunulmazlık konusunda netiz, açığız. Getirelim Meclise ve dokunulmazlıkları kaldıralım diyoruz. Ama siz '83. maddeyi değiştirelim, dokunulmazlıkları kaldıralım' diyorsanız bu ayrı bir tartışma konusu. Dokunulmazlık konusunda sapla samanı karıştırmamak lazım."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :