Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller

Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller

Kudüs ve Mescid-i Aksa İşleri Enformasyon Merkezi:"2016'nın başından bu yana çoğu Yahudi yerleşimci olmak üzere 10 bin 81 İsrailli Aksa'ya girdi."

KUDÜS (AA) - Mescid-i Aksa'ya 2016'nın başından bu yana 10 binden fazla İsraillinin girdiği bildirildi.

Kudüs ve Mescid-i Aksa İşleri Enformasyon Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsraillilerin Mescid-i Aksa'ya girişlerinin geçen seneye oranla artığını belirterek, "2016'nın başından bu yana çoğu Yahudi yerleşimci olmak üzere 10 bin 81 İsrailli Aksa'ya girdi." denildi.

Açıklamada, Aksa'ya giren İsraillilerden 8 bin 206'sının Yahudi yerleşimci, 559'unun İsrail istihbarat servisi elemanı, 251'inin üniformalı asker, bin 65'inin de Yahudi "irşat grubu" öğrencileri ile İsrail Eski Eserler İdaresi uzmanlarının aralarında olduğu çeşitli gruplardan olduğu belirtildi.

İsraillilerin bu yılın başından beri Mescid-i Aksa'ya en fazla Nisan ayında girdiği kaydedilen açıklamada, "Nisan ayında bin 908 İsrailli, Mescid-i Aksa'ya girdi. Yahudilerin dini ve milli bayramlarının bulunduğu belirtilen Ağustos ayı ise 898 İsraillinin girişiyle ikinci sırada yer alıyor." ifadelerine yer verildi.

Merkez, geçen sene aynı zamanda Aksa'ya 9 bin 49 İsraillinin girdiğini kaydetti.

İsrail yönetimi 2003'ten itibaren Yahudi yerleşimcileri, polis korumasında Aksa'nın avlusuna alırken, zaman zaman Müslümanların girişlerine yaş sınırlaması getiriyor. Yahudi yerleşimciler ile Müslümanlar arasında Aksa'nın avlusunda meydana gelen gerginlikler, çoğu zaman bazı Müslümanların gözaltına alınmasıyla son buluyor.

Birçok radikal İsrailli örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının olduğunu iddia ettikleri Harem-i Şerif'in kendileri için de ibadete açılması çağrısında bulunuyor. İsrail yönetimi ise Aksa'nın avlusuna girmesine izin verdiği Yahudilerin burada ibadet etmesine müsaade etmiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :