Mersinli kadınlar limon mesaisinde

Mersinli kadınlar limon mesaisinde

Mersin'in Erdemli ilçesinde kadınlar, Kütdiken ve Lamas limonlarının hasadından paketlemesine kadar her aşamada aktif rol alıyor, Türkiye'nin dışına ihraç edilen bu ürün, bölge ekonomisinin temelini oluşturuyor.

Türkiye'nin limon üretiminde önemli bir konuma sahip Mersin'in Erdemli ilçesi, Kütdiken ve Lamas limonlarının hasadıyla hareketleniyor. Bu süreçte, başta kadınlar olmak üzere yüzlerce işçi, bahçelerde hasat yapmaktan, paketlemeye kadar her aşamada emek veriyor. Erdemli, Türkiye'nin limon üretiminin merkezi olarak bilinirken, bu ürünün başlıca temsilcilerinden olan Kütdiken ve Lamas limonlarının hasadı, bölgenin ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor.

Mersinli kadınlar limon mesaisinde

İşçiler arasında yüzde 70'e varan bir oranda kadınlar bulunuyor. Zeynep Dinç gibi kadın işçiler, hasattan sonra limonları boy boy ayırarak depolara gönderiyorlar. Ayşe Demir ise bölgenin tescilli ürünü olan Lamas limonlarını özenle sınıflandırdıklarını ve bu işten kazandıklarıyla geçimlerini sağladıklarını vurguluyor.

Mersinli kadınlar limon mesaisinde

Paketleme aşamasında görev alan Ayşe Özdemir ve diğer kadın işçiler, ıskartaları ayırarak ihracat için limonları paketliyorlar. Limon işçisi Havan Turan ise genellikle limon üzerinde çalıştıklarını belirtirken, bölgenin limonunun Türkiye'ye döviz kazandırdığını ve bölge halkının geçim kaynağı olduğunu vurguluyor.

Mersinli kadınlar limon mesaisinde

Üretici ve işletme sahibi Erdoğan Yaşar, limonların Mersin ve Ürgüp'teki soğuk hava depolarında depolanarak 7-8 ay dayandığını dile getiriyor. Yaşar'a göre, limon hasadı Aralık-Ocak ayında başlayıp Mart sonu veya Nisan'ın başında sona eriyor.

Mersinli kadınlar limon mesaisinde

Kadınların emekleriyle şekillenen limon hasadı ve paketleme süreci, Türkiye'nin dışına ihraç edilen limonlar aracılığıyla bölge ekonomisine ve işçilerin geçimine önemli katkılar sağlıyor. Bu durum, Erdemli'nin limon üretimindeki öncü konumunu daha da pekiştiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.