Meriç Nehri'nin "sigortası" son düzlükte

Meriç Nehri'nin "sigortası" son düzlükte

DSİ Genel Müdürlüğünce Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla hazırlanan ve "Kanal Edirne" olarak bilinen Karaağaç Tahliye Kanalı Projesi'nde sona gelindi- Fiziki gerçekleşmenin yüzde 73 seviyesinde olduğu projede, kanal kazılarının ise yüzde 95'i tam

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla hazırlanan ve "Kanal Edirne" olarak bilinen Karaağaç Tahliye Kanalı Projesi'nde sona yaklaşıldı.

Taşkın anında suyun bir kısmını yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki kanal aracılığıyla akıntının rahat sağlanacağı yere kadar taşıyacak ve kent merkezini taşkından koruması planlanan "Kanal Edirne" adlı proje kapsamındaki çalışmalar sürüyor.

Tahliye kanalı sayesinde, Meriç Nehri'nde debi arttığı zamanlarda ırmak yatağının daraldığı kısımlarda oluşacak geri tepmenin de önüne geçilmesi hedefleniyor.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, Meriç Nehri'ni yatağında bypass etmesi amacıyla 2015 yılı ağustos ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatıldığını anımsattı.

"Kanal Edirne Projesi"nde açılması planlanan 7 bin 800 metre uzunluğunda kanalın tamamına yakınının kazıldığını belirten Acu, Kanal Edirne'nin taşkın anında "sigorta" görevi göreceğinin altını çizdi.

Kanal Edirne'nin idare imkanlarıyla yapımının devam ettiğini, Meriç Nehri yatak temizliği ve tahkimatı işlerinin de yüklenici marifetiyle yürütüldüğünü aktaran Acu, "Çalışmalar tamamlandığında, Meriç Nehri'nin Arda Nehri ile birleştiği noktada meydana gelebilecek 2 bin 562 metreküp/saniye debinin bin 789 metreküp/saniyelik kısmının nehrin ana yatağından ve 773 metreküp/saniyelik kısmının da Kanal Edirne'den geçirilerek Edirne il merkezinde oluşabilecek 500 yıl tekerrürlü taşkın debilerinin kontrollü bir şekilde yerleşim yerlerinin mansabına iletilmesi sağlanacaktır." diye konuştu.

- Kanal bölgenin havasını değiştirecek

Acu, Kanal Edirne Projesi'nin taşkın önleme ana görevinin yanı sıra geçtiği alandaki peyzaj çalışmalarıyla da bölgenin havasını değiştireceğini ifade ederek, "Ayrıca Kanal Edirne ve Meriç Nehri yatak temizliği ve tahkimatı işleri tamamlandığında, yeni rekreasyon alanı oluşturulacak olup, bu kapsamda Meriç Nehri boyunca 6 bin metre ve Kanal Edirne boyunca 16 bin metre olmak üzere toplam 22 bin metre yürüyüş ve bisiklet parkuru yapılacak." dedi.

Acu, Kanal Edirne Projesi'nin 45 iş makinesiyle kazı çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, kanal kazılarının yüzde 95'lik kısmının bittiğini bildirdi.

Kanal kazılarının gelecek ay içerisinde bitirilmesinin hedeflendiğini belirten Genel Müdür Acu, şöyle devam etti:

"Kanal Edirne Projesi'nde şu an itibarıyla DSİ makine parkına ait 45 iş makinasıyla kazı çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Projede fiziki gerçekleşme yüzde 75 seviyesinde olup kanal kazıları yüzde 95 tamamlandı. 2018 yılında sedde imalatı çalışmalarına başlanılacak. Projeye göre kanal üzerinde yaya ve araç geçişleri için 5 adet köprü bulunmakta. Bu köprülerden 4'ü bitirilmiş olup 1'inin de bu yıl içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Kanalda günlük 4 bin 500 metreküp kazı yapılmakta olup kalan kazının kasım ayı sonu itibarıyla bitirilmesi hedeflenmektedir."

Acu, taşkın önleme kapsamında Meriç Nehri'nde devam eden yatak temizleme çalışmalarında ise şu ana kadar 3 milyar 150 milyon metreküp kum çıkarıldığını kaydetti.

- Meriç'te son taşkın

Meriç Nehri, iki yıl önce en yüksek debiye çıkmıştı. 2015 yılında şubat ayı başlarında 31 yılın en yüksek seviyesine ulaşan Meriç Nehri, 2 bin 149 metreküp/saniye seviyesine ulaşarak taşmış, Yunanistan ve Karaağaç Mahallesi'ne giden yolları kapatmıştı.

Askeri araçlarla taşınan Karaağaçlıların, Lozan Caddesi'nin taşkın sularıyla yarılması sonrasında şehir merkeziyle bağlantısı kesilmiş, acil durumlarda askeri helikopterler devreye girmişti. Ayrıca, Bulgaristan'ın özellikle kuzey dağlarına yağan karların havaların ısınması ve sağanaklarla erimesi sonucu Meriç Nehri, iki kez taşkın seviyesine ulaşmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :