Medreselilerin kaleminden yarım asırlık gelenek: Zemzem

Medreselilerin kaleminden yarım asırlık gelenek: Zemzem

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nin öğrencileri tarafından yarım asırdır çıkarılan "Zemzem" isimli dergi, genç yazarları bir araya getirdiği gibi İslam geleneğinin yaşatılmasında önemli rol oynuyor- Komünist Yugos

SARAYBOSNA (AA) - SANELA CRNOVRSANIN - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nin öğrencileri tarafından yarım asırdır çıkarılan "Zemzem" isimli dergi, ülkede İslam geleneğinin yaşatılmasında önemli bir rol oynuyor.

İlk kez 1968 yılında, komünist Yugoslavya döneminde çıkarılmaya başlanan dergi, genç yazarları bir araya getirdiği gibi, yarım asırdır medresenin sıralarından geçen öğrencilerin en büyük mirası olarak gösteriliyor.

Çıkarılmaya başlandığı dönemde, ülkedeki dini içerikli ilk dergi olan Zemzem, Bosna'daki savaşın sürdüğü 1992-1993 yılları dışında yayın hayatına aralıksız devam etmesiyle de dikkat çekiyor.

Gazi Hüsrev Bey Öğrencileri Derneği tarafından yılda dört kez çıkarılan Zemzem'in yayın koordinatörlüğünü üstlenen Almin Mahmutovic, derginin adının, öğrencilerin yazılarıyla yapmak istediklerini yansıttığını aktararak, derginin ilk sayısının giriş kısmında yazan "Zemzem kaynağının berrak suyunu kana kana içen susamışlar misali, okuyucuların bilgiye kanmaları dileğiyle." ifadelerine işaret etti.

Bir avro gibi cüzi bir fiyata satılan dergiden elde edilen gelirin, öğrenci derneğinin ihtiyaçları ve derginin basımı için kullanıldığını söyleyen Mahmutovic, Zemzem'in Boşnakların modern tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Mahmutovic, Zemzem'in Boşnakların İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra çıkardığı ilk dini içerikli dergi olduğuna işaret ederek, derginin çıkarılmaya başladığı dönemin, böyle bir proje için pek de uygun olmadığını aktardı.

- "Bu dergi medrese öğrencilerinin en büyük mirası"

Kendisinin de bir zamanlar, bugün öğretmenlik yaptığı medresede öğrenci olduğunu anlatan Mahmutovic, "Bu medresede okuyan tüm öğrenciler, bir şekilde Zemzem'in çıkarılmasına katkı sağlamıştır. Bana göre, bu dergi medrese öğrencilerinin en büyük mirası." şeklinde konuştu.

Mahmutovic, Zemzem dergisinin, yetenekli öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine de fırsat sunduğunu belirterek, ayrıca 480 yıllık medresenin koruduğu İslami değerlerin, öğrencilerin kalemiyle tanıtılmasına ve medrese öğrencilerinin ahlaki eğitimlerine de katkı sağladığını söyledi.

Derginin genel yayın yönetmeni Riad Subasic ise bugün ünlü birer akademisyen, yazar ya da şair olan birçok başarılı Boşnak ismin, geçmişte ilk satırlarını Zemzem'de yazdığını vurguladı.

Medresede eğitimine devam eden Subasic, öğrencilerin yalnızca dini konularda değil, edebiyat, spor ve felsefe gibi alanlarda da yazılar yazdıklarını kaydederek, her eğitim-öğretim yılı başında seçilen yazı kurulu dışında, yazdıklarını kendilerine ulaştıran öğrenciler arasından seçtikleri başarılı yazıları da dergide yayınladıklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :