Mazot desteği sıkıntıyı hafifletecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan çiftçiye mazot desteğini değerlendiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Davaslı, "Açıklanan 300 bin liralık mazot desteği az da olsa çiftçinin sıkıntılarını hafifletecektir" dedi.
Karatay Ziraat Odası Başkanı Derviş Davaslı, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan litrede 300 bin liralık mazot desteğinin az da olsa çiftçinin sıkıntılarını hafifleteceğini söyledi.
Davaslı, çiftçinin son günlerde artan girdi maliyetleri ve kuraklık gibi bazı nedenlerden dolayı sıkıntılı günler geçirdiğini belirtti.
Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan çiftçiye mazot desteğinin sevindirici olduğunu ifade eden Davaslı, "Verilen 300 bin liralık mazot desteği, az da olsa çiftçinin sıkıntılarını hafifletecektir. Ancak litre başına verilen bu destek daha da artırılmalıdır. Çünkü, Türkiye'deki çiftçiler, mazotu dünyada en pahalıya alan çiftçilerdir. Komşumuz Yunanistan'da bile mazotun litresi 50 YKr. Türkiye'de ise mazotun litresi yaklaşık 2 YTL. Bu nedenle, mazot desteğinin yanı sıra gerekli önlemler alınarak mazot fiyatları, Türk çiftçisinin dünya ile rekabet edebileceği oranda aşağı çekilmelidir" diye konuştu.
Davaslı, verilecek mazot desteğinin litre başına olmasının da olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
Daha önce mazot desteği adı altında çiftçiye dekar başına bir ücret verilmişti. Ancak bu, bazı suiistimallere neden oluyordu. Yeni açıklanan litre başına mazot desteği bu suiistimalleri ortadan kaldıracaktır. Çünkü, bu destekte, dekar başına yakılan mazot miktarı hesaplanarak, çiftçiye ona göre bir destek ödemesi yapılacak. Ancak dekar başı ne kadar mazot harcandığı, Tarım İl Müdürlüğü verileri göz önüne alınarak belirlenmelidir.